Den Sicilianska Klanen DVD

Innehåller allt en bra maffiafilm behöver!


Juveltjuven Roger Sartet och maffiaklanen Manalese’s samarbete inleds med en rafflande flykt under en fångtransport. Det är Sartet (Alain Delon) som flyr med hjälp av utsökt planering och proffesionellt utförande av det rutinerade brottssyndikatet. Flykten blir början på ett nytt samarbete, där Sartet och familjen Manalese tillsammans kommer se till att polisen i flera Europeiska storstäder får svettas ordentligt.

Inom den kriminella världen så finns det ett antal regler som bör följas för den egna överlevnadens skull, tjuven och ensamvargen Sartet har aldrig varit särskilt bra på att följa dessa, vilket kommer ställa till problem för både honom och klanen Manalese. Hack i häl har de fått en blodhundstliknande polis (Lino Ventura) och den inre kretsen uppskattar inte den här sortens oönskade uppmärksamhet. Men en plan är en plan, en kupp är en kupp och lönsamhet är det som alltid sätts i första rummet. Att avbryta det som påbörjats är inte ett acceptabelt val, The show must go on… och det gäller även om det innebär slutet…

Med Ennio Morricone’s stämningsfulla musik i bakgrunden får vi lära känna maffiafamiljen och utbölingen Sartet, vi får följa det som kommer kunna bli början på slutet under en intensiv tids samarbete där mord, rån, juvelkupper och flygplanskapningar bara är några av ingredienserna. Den sicilianska klanen presenteras med klass och förutom nyss nämnda kompositör (Morricone) och hans val att använda mungiga i musiken så finns det inte mycket att småle åt så länge du inte finner det lustigt med stenhårda mafiosos. Det erbjuds spänning, sex, inomfamiljära ränker och klanen Manalese’s fotspår sprider sig över hela världen utan att de någonsin blir sedda.

Den Sicilianska Klanen är en cool maffiafilm som förfinats med åren. Istället för att lida av att vara över fyrtio år gammal (från 1969) så ger det bara ytterligare charm. Männen talar så som mafiosos brukligt bör (på film) och kvinnorna är vackrare (och listigare) än de flesta av sina moderna motsvarigheter. Det är klart en film som kräver sitt tålamod, med ett väldigt lugnt tempo som inte stressar fram någonting och drygar ut filmen till strax över två timmars speltid.

Bristerna i filmen märks av och är mest på grund av tekniska svårigheter, det här är något som är lätt att ha överseende med. Dock finns det en hel del tveksammare val av fysiskt skådespel som lite grann känns som om att Mel Brooks koreograferat, ser du filmen kommer du förstå vad jag pratar om. Det här är också det något som är väldigt lätt att ha överseende med, faktiskt så är alla mindre (för det är bara mindre) irritationsmoment med Den Sicilianska Klanen lätta att förlåta, eftersom det är en film som är väldigt enkel att tycka om.

Gillar du filmer som handlar om organiserad brottslighet, maffia eller bara coola gamla filmer så kan jag med lätthet rekommendera denna. Förutom en mungiga, lite överspel och ålderskrämpor så är det en väldigt kompetent skapt och snygg, spännande, mycket underhållande film.

Har du (som många andra) sett om Gudfadern-trilogin för många gånger i brist på en värdig utmanare så finns det ingen anledning att se om dem igen nu. Ta en titt på Den Sicilianska Klanen istället.

INGA KOMMENTARER