poster

Stämningsfullt och skrämmande!


Från regissören till överskattade Sinister och relativt läskiga The Exorcism of Emily Rose kommer här en initiativrik och spännande skräckthriller som överraskande nog halvt skrämmer livet ur mig, detta trots att Eric Bana spelar huvudrollen.

blurayFilmen utspelar sig i ett mörkt New York och vi följer polisen Ralph Sarchie (Bana) på våldsrotelns nattskift när han för att kunna utreda en rad märkliga och groteskt våldsamma brott måste ta hjälp av den katolske prästen Mendoza (Édgar Ramírez). Det blir en annorlunda tid för den hårdnackade polisen när han konfronteras med en annorlunda verklighet där allt är möjligt och mardrömmar kommer till liv.

Deliver Us From Evil är enligt mitt tycke det bästa Scott Derrickson hittills gjort från regissörsstolen. Han går ifrån det typiska upplägget och berättandet som han anammat i sina tidigare skräckfilmer och berättar här en historia som mer liknar Se7en än något annat. Både crimethriller och skräckgenren blandas effektivt och det går som en berg-och-dalbana upp och ned mellan en vanlig polisutredning till mera skrämmande scener. Väldigt följsamt och smart då jag hela tiden blir lurad in i ett lugn för att snabbt väckas ur det med ett ryck. Det gäller att hålla tungan rätt i munnen, annars kan tungspetsen råka illa ut när tandraderna möts i panikbett.

Mina egna förutfattade tankar om Eric Bana i huvudrollen som Ralph Sarchie är lyckligtvis felaktiga när Bana visar att han visst kan agera omväxlande även om han som vanligt inte lyckas äga sin roll totalt. Kanske är det på grund av att de andra rollerna är så väldigt typiska som Bana skiner lite extra, där Èdgar Ramírez anammar tuffing-präst-klyschan som går på klubb, dricker sprit och är allmänt tuff. Olivia Munn gör en obetydlig insats som Sarchies fru vilken ändå fungerar då hon oftast befinner sig i periferin av några av de mer skrämmande scenerna, där jag alltid är upptagen med att hålla utkik efter var det kan gömma sig demoner.

Stämningen i Deliver Us From Evil är konstant mörk och det gäller både i persongalleriet och miljöerna. Polisen Sarchie har ett mörkt förflutet med hemligheter som gör honom mottaglig just för ondska, en kamp han måste vinna för att inte lockas över till “the dark side” och förlora sin familj. Miljöerna drar tankarna till American Horror Story och självklart tidigare filmer från Scott Derrickson. Han har alltid haft en förmåga att fånga de vidrigaste skuggorna och de mörkaste hörnen när han känner sig på humör för att skrämmas, vilket han tycks ha varit på hela tiden här.

Det här är helt klart en film du ska se om du gillar crimethrillers och skräckfilmer med fokus på excorcism då den har lite delar från båda genres. Tyvärr har den inte det allra bästa från båda men det är fullgott nog en väldigt effektiv blandning som utan tvekan kommer hålla dig intresserad, nervös och omruskad. Ett ypperligt tillfälle att ge Scott Derrickson en andra chans efter otroligt överskattade Sinister – för det här är bättre.