Olivia Wilde i Deadfall

Oväntade möten under Thanksgivinghelgen.


Addison och Liza (Eric Bana och Olivia Wilde) är ett syskonpar på flykt undan polisen efter ett kasinorån som gått fel. Fångade i en snöstorm och tvungna att dela på sig för att att undkomma flyr de varsin väg för att senare återses. Addison väljer vägen genom skogen och stöter på människor som påminner honom om en våldsam barndom medan Liza distraheras av ex-boxaren Jays charm (spelad av Charlie Hunnam). Men, hon låter sig inte stoppas även om förutsättningarna förändrats drastiskt, då familjelojalitet ställs emot viljan att leva ett eget liv.

Deadfall DVDÖdet för samman tre personer med varsitt stort förflutet i Stefan Ruzowitzkys våldsamma flykt-thriller. Tre berättelser och personligheter slåss om utrymmet på 90 minuter, tyvärr inte jämbördigt fördelat utan med överdrivet mycket vikt lagt på den minst intressante Addison, vars resa genom livet kantas av våld och terror, med en släng av incestuösa antydningar gentemot Liza. (Olivia Wilde som inte helt oväntat får lägga talang åt sidan för att visa låren och sexa med Charlie Hunnam i alla fall en gång för mycket.) Charlie Hunnams bakgrundshistoria är den minst utvecklade trots att han får mycket tid inledningsvis vilket är märkligt och vilseledande. Hunnam visar för övrigt inget prov på att vara en ombytlig skådespelare heller så egentligen är det lika bra det. Han för sig precis som han gör i Sons of Anarchy, skillnaden är klädseln och en kortare frisyr.

Misstaget att inte ge tid och rum till personligheterna att utvecklas förutom ytligt vägs upp med en oväntat actionfylld film som erbjuder otaliga polismord och en rätt frän skoter-jakt genom de översnöade skogarna. Där fungerar Deadfall bäst, och resterande och egentligen mer viktiga delar kan ses som transportsträckor, dugligt skådespelade men inte särskilt övertygande. Den underliggande thrillerns beståndsdelar är trådar som håller ihop Deadfall så att den inte ramlar över i att bli en ren actionfilm – men jag är inte helt säker på att det är något bra.

Deadfall är inte det sämsta jag sett i år men hela upplägget känns hafsigt där den som sköter sina kort bäst (Wilde) inte får utrymmet som behövs medan de två manliga huvudrollerna ges desto mer tid att utvecklas, trots att de inte ens har hälften så mycket att ge. En tvåa blir mitt betyg, främst för actionmomenten och Olivia Wilde som trots att hon inte får tillräckligt med utrymme gör det väldigt bra med det hon får.

INGA KOMMENTARER