The Three Stooges

På pricken!


Från Bröderna Farrelly, skaparna av Den där Mary och Dum & Dummare har det nu kommit en hyllning till tre av världens mest älskade komiker. Larry, Curly och Moe, mer kända som The Three Stooges. Tre vänner sen barnsben som älskar att örfila, förolämpa och bjuda på fysisk komedi som är svårslagen.

I De Tre Dårfinkarna (som översatt blir The Three Stooges) så ställs vännerna inför ett stort problem då barnhemmet där de vuxit upp tillsammans hotas med stängning. Pengarna räcker inte till helt enkelt och ett stort bidrag behövs för att rädda situationen. Som de välgörare de är så bestämmer sig dårfinkarna för att rädda dagen och fixa pengarna. Och när tillfället att tjäna in den exakta summan som behövs bara genom att göra en vacker kvinna (Sofia Vergara) en enkel tjänst (vilket de inte förstår är en väldigt stor tjänst, nämligen att mörda någon) så ser det rätt ljust ut. Men, ingenting brukar ju gå som det ska när det handlar om slapstickkomik och i De Tre Dårfinkarna tror jag att allt som möjligen kan gå fel också gör det!

De Tre Dårfinkarna (The Three Stooges) Packshot BlurayDe Tre Dårfinkarna är typen av film som du bara behöver luta dig tillbaka och acceptera som en larvig och stadig ström lustiga skämt och händelser. Det ramlas, slåss, skriks och hålls på så mycket att det nästan blir för mycket. Men bara nästan. Genom att återskapa legender med pricksäker rollbesättning där Sean Hayes, Chris Diamantopoulos och Will Sasso mer verkar vara barn till originalkaraktärerna än skådespelare som agerar så blir det, på grund av att det är spektakulärt överdrivet, perfekt ljudsatt, välagerat och i grund och botten barnsligt roligt – mycket underhållande! Att vi under resans gång får följa de tre från krubban till vuxen ålder är bara en ren bonus, då det erbjuds fler väldigt duktiga och applådförtjänta imitatörer av originalen.

Filmen i sig är väl kanske inte direkt det vassaste, handlingen är enkel och vad som görs hade möjligen inte spelat någon roll. Att det är en hjärtefråga för herrarna som driver filmen framåt gör det gemytligt och romantiskt men allt hamnar i bakgrunden för det skojfriska, till och med under trions värsta möjliga vänskapskriser. Det du kommer minnas är det fysiska och på grund av det så De Tre Dårfinkarna en passande film för alla, ja, förutom de yngsta som kanske inte behöver lära sig slå släggor i huvuden och kasta kyrkklockor på folk…

Filmen är rolig och på bluray är den fint packeterad tillsammans med en hel del annat roligt och trevligt extramaterial där vi bland annat kan bekanta oss med filmmakarna Bröderna Farrelly, släkt till The Three Stooges och få en insyn i hur det gick till när ljudläggningen (som gör 50% av humorn) gick till. Bara för att nämna några saker.

Det är en film för (och av) fantaster till originalen men även en gångbar film om du bara är ute efter att inkassera några enkla skratt utan att behöva engagera dig i någonting djupare. Handlingsmässigt rätt svag, något omodern i sitt utförande men tekniskt välgjord. En stark trea blir mitt betyg, en film jag knappast skäms över att jag vill se igen, den är rolig och den här sortens humor kommer alltid locka till skratt. Oavsett hur fånigt det är.

INGA KOMMENTARER