DCI Banks - Playing with Fire DVD

En nykomling i crimedjungeln, självklart från England.


Serien blev först sedd 2010 när engelska ITV och Left Bank Pictures kände sig för om det egentligen behövdes en deckarserie till. 6.5 miljoner övertygade om att, ja, det behövs mer crimeserier. Framgången upprepades igen 2011, ett helt år efter det första avsnittet (Aftermath, som finns på dvd sen tidigare) och en säsong på åtta avsnitt (som 4 filmer) kompletterades, varav ‘Playing with Fire’ är det andra och det avsnittet som jag nu ska berätta vad jag tyckte om.

När ett antal personer utan någon direkt koppling till varandra omkommer i till synes anlagda bränder kliar det på kommissarie Alan Banks hjässa. (Banks spelad av tv-vane Stephen Tompkinson.) Som den vane polis han är, precis uppvilad och åter i tjänst efter en välbehövlig semester tar det inte lång tid innan ideérna börjar dyka upp kring möjliga motiv. Banks har ett sinne för vilken tråd de måste dra i först för att ha en chans att hitta vem det nu var som slant med tändstickorna, och tillsammans med den mindre erfarne kollegan Annie Cabbot (Andrea Lowe) påbörjas ett frustrerande uppluckrande i ett fall som tar dem till ett par olika av de ‘finare’ salongerna, då både konst och läkare hamnar i skottlinjen för Alan Banks hårdföra (men rättvisa) utredningsstil.

DCI Banks följer samma stil som föregångarna Frost och Barnaby fast med en modernare ton, detta även om huvudpersonen Banks är en typisk herre från den gamle skolan. Han läxar sin yngre kvinnliga kollega (med rätta ibland, ibland inte) och löser fall med hjälp av inre monologer utan att för den delen vara rädd för att be om hjälp. Med det sagt menar jag inte att Banks är en dinosaurie som bara samarbetar när det passar honom, utan som alltid samarbetar väl med sina kollegor vilka han respekterar och gärna visar det, även om han riskerar att förlora jobbet på samma gång, vilket han får tillfälle till i Playing with Fire. DCI Banks är inte så pass modernt att det liknar amerikanska crime-serier och inte heller omvälvande på något annat sätt till stilen. Playing with Fire håller sig rent från det överdrivna effektsökeriet och försöker genom dialoger och en rejäl utredning fånga sin publiks intresse, vilket jag personligen tycker görs bra.

Karaktärerna är lätta att förstå sig på men inte lika enkla att tycka om. Fördelen som brittiska deckare brukar ha är en väldigt karismatisk, som Barnaby i Morden i Midsomer, eller lättomtycklig äldre herre, som Frost i Ett Fall för Frost. DCI Banks ligger i lä om en popularitetstävling skulle sättas upp, men fördelen han har är att hans serie hellre ger tid till fallet – och de mindre berättelser som varje misstänkt samt poliserna kan addera – än glimten i ögat och vitsiga skämt i pubmiljöer. Seriositet och intressant polisarbete, verkligen. Alltid underhållande och omväxlande, inte direkt.

Gillar du engelska (och svenska) crime-serier i allmänhet så har du mycket trevligt att se fram emot, då hela DCI Banks första säsong är på väg ut på dvd här i Sverige. De första två avsnitten finns ute nu och håller serien liknande kvalité rakt igenom så är det bara att börja planera kvällarna framför teven. Serien är ett fullgott alternativ till giganterna som de flesta känner igen och jag ser, trots att genren är rätt mättad, fram emot nästa DCI Banks eftersom jag precis lärt känna karaktärerna och gärna träffas igen.

INGA KOMMENTARER