DCI Banks - Friend of the Devil DVD

I Friend of the Devil hopar sig fallen på Inspektören Banks bord.


En mördad, rullstolsbunden kvinna hittas i närheten av havet och Annie Cabbot (Andrea Lowe) tilldelas att utreda det väldigt morbida och annorlunda mordet. Samma dag så hittas även en annan mördad kvinna efter att det tidigt på morgonen ringts in ett tips. Det är en yngling som inte tagit sig hem själv från krogen och mött sin baneman i en mörk gränd. Morden ser till synes ut att vara separata incidenter, men DCI Banks falkögon ser något annat och snart har han hittat antydningar om att båda morden kan ha samma gärningsman. Men ingenting är skrivet i sten och det kommer ta Banks och Cabbot en god ansträngning att lista ut vem det är som härjar i Eastvale den här gången.

Har du följt DCI Banks sen tidigare så är du säkert medveten om hur serien är uppbyggd. Mycket intervjuande och mindre CSI-tekniskt mumbojumbo. Gammaldags hederligt detektivarbete där anteckningar och magkänsla tar utredningen till nästa nivå. Förra gången jag såg DCI Banks så var det med en liten avsmak för den manliga dominansen, nu i Friend of the Devil så har det här balanserats och den kvinnliga polisen Cabbot, som är lika ambitiös fortfarande jobbar sida vid sida mer än strax bakom den store Banks. Även ytterligare en kvinnlig kollega tar sig fram, Winsome Jackman (Lorraine Burroughs) och jag misstänker att serien kommer göra fler svängomar i maktbalansen innan det är färdigt.

Friend of the Devil är inte lika stark som den tidigare dvd’n som släpptes för en månad sen (Playing with fire) där både regi och berättandet överlag fungerade bättre, dock så är stämningen nu mycket grymmare. Svagheterna ligger i manuset som ibland är lite väl utsvävande och inte helt säljbart. Men till manusets försvar så är det berättat på ett sådant sätt att vi vet mer än Banks hela tiden och främst därför kan sitta och fundera, något som jag i alla fall tycker är ett rätt tradigt drag då vi inte söker efter en mördare utan mer betraktar en utredning. Regin flyttades från en Whittington till Bill Anderson och jag hade hellre sett att det inte skett, i nästa avsnitt (som kommer släppas på dvd det också) så är det Marek Losey’s tur, jag är osäker men hoppfull inför det. Bill Anderson klarar sig på rutin men det är inte storslaget förutom i den allra första inledande scenen där det verkligen kryper i kroppen på mig direkt. En chockstart men sen rullar det mest på som vilken show som helst.

DCI Banks – Friend of the Devil, eller I Djävulens Sällskap, är sevärd för dig som hunnit med att se de tidigare. Relationerna tar vid där de avslutades i förra filmen men utvecklas inte nämnvärt och är fortfarande svårgreppade. Förhoppningsvis händer det mer på den fronten för nu är det lite för torrt för att hålla hela vägen. Utredningarna är detaljerade och spännande att följa, mer en studie i metodik än en thriller med en spännande upplösning men ändå rätt spännande till och från.

INGA KOMMENTARER