DCI Banks

Crime-historiens tröttaste säsongsavslutning.


Efter att ha sett och tyckt hyfsat bra om DCI Banks – Playing with Fire och Friend of the Devil så är det med trötta ögon jag stänger av spelaren efter Cold is the Grave.

Det som tidigare byggts upp, blivit lite personligt men ändå väldigt reserverat tar flera steg tillbaka i den här, sista delen av den andra säsongen. Jag är minst sagt besviken över hur tråkigt och intetsägande både brottsfallen och polisernas attityder visar sig vara, då det trots allt fanns gott om potential och ett par hyfsade fall att göra duktig crimethriller av. Ingenting verkar fungera och Stephen Tompkins som ledande man känns tröttare än någonsin. Som tur är har han lite uppbackning.

Handlingen låter riktigt intressant, med blodröda trådar som leder till högre uppsatta poliser än Banks själv plus Londons undre värld som är fylld av droger, sex och våld. Det är ju inte osanning i sig, men när Banks beger sig för att återfinna en kollegas dotter efter att hon hittat gemenskap i fel kretsar, samtidigt som han lämpar över ansvaret för ett antal mycket svårare brott på kollegan Annie Cabbot (Andrea Lowe) så går det verkligen inte snabbare än i snigelfart.

DCI Banks - Cold is the Grave Packshot DVD SwedenCold is the Grave är den här crime-seriens absolut första totala sömnpiller och jag fick verkligen kämpa för att ta mig igenom alltihopa, trots att speltiden bara är som en vanlig film. Presentationen av Marek Losey (regi), som vi inte behöver hålla ett öga öppet för i framtiden är så seg och trist att det närmast är en plåga att titta. Stephen Tompkins som tidigare skapat en karaktär av DCI Banks verkar uttråkad han också och det mesta ansvaret faller på en fortfarande intensiv och entusiastisk Andrea Lowe. Ingen av dem gör sina bästa insatser men det duger i alla fall för att jag ska ge dem en andra chans, när säsong 3 (vilket jag förmodar) börjar släppas på dvd i Sverige. Hade det inte varit för Lowe och manuset som fungerar men inte blir tillvarataget så hade det här blivit en rak etta, nu hamnar mitt betyg i alla fall på en redigt vek tvåa.

Från att ha varit en lovande serie som inte riktigt tävlar med giganterna, vilket jag gick igenom i min första recension av serien så faller det med det här avsnittet långt ner på listan över sevärdheter. Cold is the Grave tar inte ifrån de tidigare delarna något av deras charm, men fortsätter det åt det här hållet, där ingen verkar intresserad överhuvudtaget så kommer då inte jag att fortsätta titta. Helt klart en crimedvd du kan hoppa över – såvida du inte behöver något att somna lätt till mot kvällskvisten.

INGA KOMMENTARER