David Batra

David Batra är inte tråkig. Det hade ju varit tråkigt.


Såhär beskrev en skribent David Batras ankomst till scenen en gång: -“Upp på scenen kliver en indisk pojke, men ur hans mun kommer vanlig svenska.” Ett citat som en indisk man idag skämtar om, på helt vanlig svenska, i showen ‘Det här var ju tråkigt’, där det mesta rakt motsatt är riktigt roligt.

Att recensera standup-rutiner är kanske inte min starkaste sida och jag brukar vanligtvis undvika det så långt det går. Men David Batras rutin, som jag inte trodde skulle vara mycket att hänga i granen efter att ha skumläst en av hans lapp-böcker är en av de roligaste jag sett på länge. Boken roade mig inte, då lapparna i sig själv inte är roliga i långa loppet, den finns nu att köpa på Röda Korset om någon vill ha den. Däremot så blir det en helt annan sak när David själv står och läser upp de här lapparna, fördjupar sig i dem och ger scenarion runtomkring. Då blir de plötsligt små miniuniversum där vad som helst kan hända.

David Batra - Det här var ju tråkigt DVDLappläsandet är en röd tråd i ‘Det här var ju tråkigt’ men det äter inte upp hela showen, från lappar till skämt om mest vardagligheter och sådant som är lätt att känna igen sig i. Som hur mycket man ljuger som småbarnsförälder, humor som ett socialt skyddsnät, kulturkrockar, det överhängande invandrarhotet mot midsommar och ‘Små grodorna’ och allting lockar till skratt både hos mig och publiken på plats, som skrattar så att de gråter. Det är bara ett litet urval och innehållet varierar konstant, fram och tillbaka, för att återkopplas lite då och då med en lapp och mera skratt.

Personligen är jag inte ett stort fan av David Batra, men jag ger honom alltid en chans. Den här gången vinner han över mig till skratt. Det är bara i en del av showen som jag inte riktigt tycker att det fungerar och det är när han blir väldigt personlig och djup, inte för att han inte ska eller får det, han får ju göra hur han vill. Men efter det (och det blir väldigt låg stämning kan jag meddela) så är det svårt att få upp tempot och skratten till samma nivå igen. Ett modigt val att lägga in i en ståupp-rutin, kanske lite för modigt.

I övrigt så är det här kanonroligt rakt igenom och jag vill nu hemskt gärna se en Batra-show live. Förhoppningsvis får man tid till det någon gång, tills dess tar jag möjligen och ser om ‘Det här var ju tråkigt’ en gång till, för det tror jag att den håller för. Givetvis en rekommendation att se, till alla er som törstar efter något enkelt, rakframt och viktigast av allt, väldigt roligt.

INGA KOMMENTARER