Keri Russell i Dark Skies

En underhållande och spännande mix av genrer.


Priest-regissören Scott Stewart gör mycket rätt i sin senaste film Dark Skies, en fräsch variant som petar i thriller, skräck och sciencefiction samtidigt – med lyckat resultat.

Äkta paret Daniel och Lacy Barretts lugna förortsliv skakas om rejält när de nattetid väcks av underliga och oroande ljud. Någon tar sig in i deras hus och bryr sig inte om att sopa undan sina spår. Lacy oroar sig för de två sönerna Jesse och Sam, medan Daniel inte kan slita sig från sin jakt på ett nytt arbete. Men när det inte längre går att förklara händelserna med logik och undanförklaringar måste familjen enas, mot en övermäktig kraft som sedan länge hållit sig i bakgrunden…

Dark Skies BlurayMed hjälp av ett gäng producenter som varit inblandade i de mest omtalade skräckfilmerna under 2000-talet står sig Dark Skies som ytterligare en film värd att lägga lite tid på. Scott Stewarts regi gör tillsammans med Keri Russells rent briljanta skådespel den här väldigt långsökta berättelsen till något trovärdigt och rätt relaterbart. Familjen får plats att utvecklas utanför händelsernas centrum (som är huset där de bor) och problemen förutom det yttre hotet är en inre splittring som skapar en bra balans mellan verklighet och sciencefiction.

Det är inte bara Keri Russell som lyckas bra med sin insats utan även de två barnen, spelade av Dakota Goyo och Kadan Rockett. Lätt haltande bakom finns Michael Palin-lookaliken Josh Hamilton vars insats jag inte riktigt köper, men accepterar i skuggan av dem som fungerar bättre. Den enda bifiguren som dyker upp gör nog alla J.K Simmons-fans (vem?) glada då han spelar en övertygande expert på just familjen Barretts problem. Som tur är så stödjer han bara filmens handling och det blir inte tal om några exorcismer eller liknande.

Scott Stewarts stil gör att filmen känns nära inpå och de givet överraskande och skrämmande bitarna får mig faktiskt att hoppa till i soffan, trots att de är rätt uppenbara. Det blir duktigt spännande mot slutet och även om Dark Skies inte tillför alltför mycket till ett sedan länge uttjatat handlingsförlopp (förutom en lyckad mix av genres) så blir det aldrig riktigt tråkigt. Dalarna finns, men de är lättpasserade.

För många så kan nog den här filmen vara för mycket snack och för lite verkstad. Tycker du däremot att det är viktigt med en films historia, lite mer än att bara bli vettskrämd, ja då tror jag att du har bättre chans att bli nöjd. För även om det inte läggs upp för ett uppföljarmaraton historiemässigt så finns det så att det räcker och det är enkelt att greppa. Underhållningsvänligt.

INGA KOMMENTARER