Dark island

Tjatigt koncept och katastrofalt dåligt utfört.


Företaget Altracorp utför hush-hush-forskning på ön Mare när något går väldigt galet. Kontakten mellan forskarna och civilisationen bryts och ett team av experter måste resa till platsen för att undersöka vad som hänt. Förhoppningsvis kan de hitta någon överlevare och viktigare, ta reda på vad som hänt med experimentet. En till synes lätt uppgift, åk dit, kolla runt lite, åk hem. Men så blir det ju inte såklart.

Du känner kanske igen upplägget när ett arbetslag experter inom olika områden beger sig för att rädda sina kollegor, vänner och förhoppningsvis här för Altracorp det som finns kvar av forskningsmaterialet? Det är precis lika torftigt som det låter, och lägg därtill att vi varken befinner oss i rymden eller någon annan slags exotisk plats – utan på en trist dimmig ö där det bara är tillåtet att vistas om du är en riktigt dålig skådespelare.

Dark island har så många problem att det knappt är roligt att titta på det ens som en komedi. Genretillhörigheten i både science-fiction och thriller är befogad men egentligen borde det tillämpas en helt ny genre för filmer som den här, plagiatfilmerna. Allt som finns i Dark island har gjorts förut, och det har gjorts bättre i form av att då vara originellt främst men även rent tekniskt. Det finns bara en höjdpunkt som är värd att nämna i det här dåliga spektaklet och det är de visuella effekterna som bringas fram ur det experiment som skapar handlingen, för de är bitvis riktigt imponerande baserat på vad resten av Dark island lyckas krysta fram.

Det som krystas fram är fåniga och tråkiga, förutsägbara dialoger levererade av några av de stelaste skådespelarna jag sett på länge. Teamet består av fem personer inledningsvis och självklart så har de lite olika hemligheter som de håller från varandra, men det är väldigt enkelt att plocka ut och avslöja vem som kommer göra vad redan efter att introduktionen till filmen är färdig. Spänningsdämpande långsamma scener blandat med tv-serie-aktigt klippta montagesekvenser är ett par till ingredienser som får den här soppan att smaka vatten, det är ambitiöst men odugligt och långt ifrån imponerande. Inte ens en spirande romans mellan de två osannolika motsatserna eller den actionfyllda avslutningen lyckades skaka liv i mig efter 80 minuters total leda och tristess.

Undvik Dark island så långt det bara går. Har du grov abstinens efter tv-serien Lost så kan det här kanske fungera som dämpning. I alla andra fall så finns det bara en anledning till att införskaffa det här och den anledningen är inte vettig på en fläck. Man kan ju alltid använda plastfodralet till Dark island som reserv utifall någon annan films fodral skulle gå sönder…

INGA KOMMENTARER