Crimewave DVD

Evil Dead-regissören Sam Raimi och Bröderna Coen’s roliga mordfest!


Crime Wave, eller The XYZ-Murders som den också kallas är en förmånlig blick bakåt i tiden. Sam Raimi hade redan etablerat en kultstatus i och med Evil Dead (1981) medan det här är Joel och Ethan Coens andra manusinsats till film som spelats in. Att även de bästa har brister och utvecklas är enkelt att konstatera, inte bara för att det är så med alla inom alla områden, men jämför man Crimewave, som nu har 27 år på nacken mot Coenbrödernas senare manus, så märker man att det här var 85% experimentlusta och 15% ospecifierbart, medan dagens filmer är fyllda till bredden med detaljer i manus och genomtänkta scener.

Vad blir då resultatet av 85% experimentlusta? Jo, en morbid, rolig, skränig fest fylld med slapstick, fånerier och svart humor. Ett måste att se om du lyckas lägga vantarna på den!

Filmen inleds genom gallret till den cell där Victor Ajax (Reed Birney) väntar på att grillas i elektriska stolen. Han är dömd för en hel hög med mord som han hävdar att han inte begått. Bara någon får tag i kvinnan Nancy (Sheree J. Wilson) så kan han bevisa sin oskuld och för att vi inte bara ska sitta där och vänta på henne så tas vi till ett specifikt kvartershörn, där resterande filmen kommer utspela sig.

Där är skadedjursbekämparna Arthur och Faron (Brion Jones & Paul L. Smith) i full färd att slå om sin utrustning från råttor till människor, bildligt talat – för att göra sig av med kvarterets affärsman, som även är Victors arbetsgivare. Allt går fel eftersom inkompetensen hos dessa skadedjursbekämpare är enorm, och de blir tvungna att göra sig av med vittne på vittne på vittne i en hetsig jakt som slutligen leder till att de stöter ihop med Victor och Nancy, ett udda improviserad par på date enbart för att Nancy fått nobben av kvarterets sliskigaste karl, spelad av Bruce Campbell. Kampen står mellan dessa två par och det blir en rolig och actionfylld fight, där det både erbjuds kast-med-litet-barn, slagsmål på biltak och spontana dansnummer på den lokala restaurangen.

Crime Wave är på det stora hela inte en film som jag rekommenderar så länge det inte finns ett specialintresse hos den som ser den. Förmodligen blir det mycket vridningar i soffan under en hel del tempolösa actionsekvenser och höjda ögonbryn över hur mycket larvigheter som får plats i en enda film om du inte känner igen Bruce Campbell som Ashley ‘Ash’ J. Williams ur Evil Dead, har fastnat för Bröderna Coens detaljerade stil eller främst av allt, kan uppskatta en film som övergripande är rätt usel, men som har alla de här smågrejerna som gör det sevärt ändå. Personligen har jag inga problem att ta mig igenom en film som Crimewave enbart baserat på just listade, så det blir bara ett plus i kanten att filmen faktiskt är mycket rolig, att den visar spår av vad som senare skulle komma att anses vara typiska Coenbröder-inslag och att det får plats mer action än i många renodlade actionfilmer. Men, som sagt – det gäller att ha en hög toleranströskel.

Utgåvan som jag tittat på är av kanadensiskt ursprung från REVOK.com som släpper filmer som är olicensierade i USA och därför går under “public domain”. Det går att läsa mer om det på deras hemsida. Men, det här innebär en rätt dålig kopia där både ljud och bild är någonstans mittemellan VHS & DVD, något som man nog får räkna med om man inte hittar filmen begagnad i något hörn. Universal har släppt filmen på svenska marknaden för sex år sedan, så den finns säkert att hitta någonstans, det är bara att börja leta!

INGA KOMMENTARER