Glada dagar i Creation

Darwin är i krig med Gud, har han någon chans?


Paul Bettany gör sitt allra bästa för att porträttera Charles Darwin, en skäggig gubbe som skrev ner sina evolutionsteorier och utmanade självaste Gud. Men är den normala bilden av Darwin hela sanningen, eller fanns det en person bakom teorierna? Det visar sig i Creation, ett annorlunda porträtt från 1800-talet.

En sann älskare av natur, livet och familjen. Främst den äldsta dottern Annie, som förvandlats från en glad ung flicka till en låda i Darwins arbetsrum, hon dog ung och i lådan finns allt som påminner Darwin om henne. Darwin har fortfarande samtal med Annie som en projektion av sin egna inre kamp. Charles Darwin föddes precis som de flesta andra under den här tiden in i kristendomen. Men hans vetenskapliga arbete, tillsammans med förlusten av sitt barn – har drivit honom bort från Gud och samtidigt bort från sin fru och familj, som fortfarande sätter sin tillit till herren ovan.

Så förväntade du dig ett porträtt av en man som sitter och skriver och diskuterar utvecklingen hos arterna, så är det bara att leta vidare. Creation handlar om mannen, familjen och kampen mellan vetenskap och religion, oftast intern inom Darwin, en man på bristninggränsen. För hur fortsätter man sitt arbete när det med allra största sannolikhet kommer att förstöra allt för sig själv?

Creation DVDPaul Bettany och Jennifer Connelly har erbjudits och tackat ja till att spela de två huvudrollerna i Creation. Ett bra val av personer som tillsammans skapar en naturlig atmosfär i ett äktenskap på väg nedåt. De allra starkaste replikerna som levereras kommer ur Connelly, som gentemot Bettany verkligen lyckas fånga orden och omvandla dem till känslomässiga sanningar. En av hennes starkaste roller de senaste åren, men hon har ju inte direkt hamnat i rampljuset på sistonde något särskilt heller, Connelly stjäl inte showen, men fungerar mycket väl som en något passiv partner till Bettany.

Ansvaret ligger då hos Paul Bettany, som naturligt nog har svårt att leva upp till förväntningarna. Den seriösa Darwin som de flesta tänker på (skäggig äldre man, svartvitt foto) finns inte i Creation. Istället ser Darwin ut mer som en spillevink med för mycket intelligens att kanalisera ut. Det betyder inte att Bettany misslyckas med sin roll, i Creation passar det nämligen riktigt bra, jag vet inte hur sanningsenligt och biografisk filmen är till Darwins egentliga liv så jag kan inte heller bedöma den efter de kriterierna. Creation är en bra film i sin egen värld.

För den som letar efter ett involverande och känslomässigt lagom starkt drama med kostymer är det här en riktigt trevlig film. En bra mix av vetenskap, religion, kärlek och familjetrubbel. Är man ute efter att lära sig mer om Darwin och hans forskning så skulle jag hellre hänvisa till Wikipedia eller filmen ”Darwin: The voyage that shook the world”.

Som en liten notering är det roligt att se både Benedict Cumberbatch (Nya Sherlock Holmes) och Jim Carter (butlern Carson i Downtown Abbey) i varsin mindre roll. Nästan identiska karaktärer här som i sina respektive serier.

INGA KOMMENTARER