The Counselor

En moralsaga mitt bland glamourösa kriminella.


Skaparen av en lång lista älskade filmer som Gladiator, Blade Runner, Legend och Alien (bara för att nämna ett fåtal) tappar bort sig i den undre världens mer glamourösa rum. Följ storstjärnor som Javier Bardem, Michael Fassbender, Cameron Diaz och Brad Pitt i en moralsaga som främst blir sevärd för att den är så stjärnspäckad, istället för att förlita sig på en vettig handling eller på att stjärnornas karaktärer skulle vara intressanta.

The Counselor blurayRidley Scott har regisserat massvis av filmer och frågan som kommer upp när jag tittar på The Counselor är om han inte tar det lite väl mycket på rutin nu. I en film där en pengahungrig advokat (Michael Fassbender) bestämmer sig för att chansa på en skakig deal med ett par klienter från den undre världen, den ene Javier Bardem som den kriminella världens främsta medelålderskrisare och den andre en åldrande Brad Pitt som en mystisk, raljerande främling i cowboyhatt. Tillsammans blir de offer för en rad olyckligt slumpmässiga händelser och istället för att tjäna storkovan på sin utstuderade plan hamnar de på djupt vatten i den kriminella världens hajtank. Fokus ligger på advokaten och konsekvenserna av hans äventyrliga företagande med sensmoralen att “har man gett sig in i leken, får man leken tåla”.

En driven moralsaga och kampen om att synas mest mellan stjärnorna är The Counselor’s två huvudsakliga för- och nackdelar. En film som lika mycket har ett starkt och smart, annorlunda manus som den haltar på grund av att fel personer har hamnat i fel roller. Ta Javier Bardem till exempel, han spelar en flådig player-brottsling som lever loppan i sin mansion tillsammans med trofé-flickvännen Malinka (Cameron Diaz). Bardems karaktär liknar mer Glenn Quagmire från Family Guy än en kriminell som kommit upp sig i världen och det är svårt att ta honom på allvar överhuvudtaget. Och vore inte det nog så finns ju Brad Pitts roll, en Texas-inspirerad cowboy med boots, hatt och hela köret som nonstop sitter och levererar slitna floskler för den ende moderate karaktären och tack-och-lov huvudrollen, Michael Fassbender som “The Counselor” (som inte har något annat namn). Han är en klar blick i ett LSD-rus, där alla andra verkar helt tokiga.

Eftersom The Counselor är regisserad av Ridley Scott som ju har rutin och kunskap kring det här med att skapa film så håller filmen, trots att det ligger en dimma av parodi över den, en tillräckligt hög standard för att det ska vara intressant att titta. Karaktärernas överdrivna sätt stjäl inte showen och med hjälp av Scotts regi, stil och berättande så är det ändå en tillräckligt bra film för att jag ska se klart hela. Vanligtvis så ser man ju en hel Ridley Scott-film utan att tänka nämnvärt på det men i The Counselor är det inte helt säkert, med tanke på att den är allt för flådig och ofta trampar vatten i framförandet. Den har ett punkterande berättande där det är väldigt svårt att förutse vad som kommer ske till skillnad från det normala ABC-berättandet med tydliga partitioner för en inledning, mitt och ett avslut. The Counselor håller sig i inledningsfasen (A) av handlingen hela speltiden och hade det inte varit för Cormac McCarthys intelligenta manus och Ridley Scotts vida erfarenhet så hade det här varit en riktigt tråkig film.

Fassbender är den stora räddningen och den som håller liv i mitt engagemang tillsammans med Scotts talang och ett bra manus. Hade det inte varit för att varenda person i filmen varit så komiskt överdrivna så kunde det här ha varit en av årets tätaste thrillers. Istället så blir det en uppvisning likt en freakshow där stjärnorna slåss om uppmärksamhet och gör en stadig thriller till något relativt mediokert.