Cougars INC

Nej, det handlar inte om kattdjur, du har hittat rätt.


Skinnjacka och lite lagomt rufsigt hår. En imiterad James Dean-blick som får både rektorn på skolan (James Belushi) och kvinnor i alla åldrar på fall. Men Sam (Kyle Gallner) har det inte lätt inte, efter att ha blivit relegerad från varenda skola han satt sin fot i hitills har det nu kommit till den sista chansen.

Sam skärper sig och förstår allvaret efter en töntig monolog från James Belushi, problemet nu är bara att hans mor inte längre har råd att betala avgiften för skolan. (Nedrans.) Så behövs det en snabb och kreativ lösning för att få stanna kvar. Pengarna måste börja rulla in och turligt nog så presenterar sig ett gyllene tillfälle som det inte är svårt att hitta volontärer till. Tre av Sams kompisar på skolan rekryteras och en utmärkt idé föds. Den lilla staden ska få sin första eskortfirma för kvinnor (cougars) där de kan förlusta sig med yngre män. I centrum står Sam, vars nobla avsikter enbart är att få stanna kvar i skolan.

Underligt nog, med Sams motiv i åtanke – så verkar det inte som om att han studerar väldigt mycket, det är inte så lätt att hinna med kan jag tänka. När en flickvän, en cougar och en rektor flåsar en i nacken för uppmärksamheten. Två av dem söker kontakt fysiskt medan den tredje, rektorn alltså söker (som jag uppfattade det) en förlorad son, då hans dotter inte verkar räcka till. James Belushi’s roll som rektorn Dan Fox går ut på att svansa efter Sam, ett ovärdigt steg i en rolig mans karriär, jag hade förstått om hans bror John levt och tackat ja, men James behöver knappast det här.

Det är ganska enkelt att titta på Cougars inc eftersom den inte ställer ett endaste krav på publiken förutom att man ska kunna läsa vidrigt snabbt på engelska. Ett slags skyltmontage som är taget från sidor ur Sams dagbok (Ja, tuffingen skriver dagbok.) fladdrar förbi lite då och då, det är rörigt designat och med ett svårläst typsnitt. I början av filmen introduceras vi genom den här montageteorin och helt ärligt så finns det ingen anledning att ens försöka hänga med. Alldeles för snabbt monterat, alldeles för knåpigt och egentligen helt oväsentligt för att förstå filmens idé.

Sam → cougars → vänner → flickvän → rektor → bröst → pussla ihop allting = Cougars inc.

Pusslandet av de här bitarna är inte helt felpassat. Relationerna är lika enkla att sätta ihop under förloppet som filmen i sig, men det är ändå ett ganska smart manus. Rikligt lånat från den gamla typen collegefilmer och som en omvänd och mindre seriös version av den i viss mån bättre ”Babysitters” som jag såg för inte så länge sedan så kan Cougars inc faktiskt få en svag tvåa som slutbetyg. Det är i grunden en lampoon’s-liknande struntfilm där Belushi och Denise Richards (en av cougarsarna) finns med som dragplåster. Det blir aldrig roligt på det sätt det skulle kunna vara, jag ser inte heller till några försök till något annat intressant heller. Förutom en exploitation av MILF-konceptet som väl vad jag förstått redan gått ur tiden som populärt… vilket då inte gör det särskilt intressant heller antar jag. Inte ens om man byter MILF mot Cougar.

Som underhållning för unga grabbar kanske det här fungerar, ändå tveksamt och jag funderar till vilken nytta. Har du absolut inget annat att titta på och en tv-antenn som krånglar samt att alla böcker i huset där du bor blivit fuktskadade så välj den här, den har några intressanta scener där man kan ana en viss kritik mot vuxensamhället, men det är nog självvalt att läsa in beroende på vem man är det. Cougars inc. är i alla fall berättad på ett reko sätt som man kan hänga med i även om man sitter felvänd i soffan och tittar och det tycker jag om, mer än så blev det inte.

INGA KOMMENTARER