Corolianus

En film jag borde älskat, men som istället söver mig.


Ralph Fiennes, en av de största skådespelarnamnen i filmbranschen idag. Få andra skådisar kan gestalta kraftfulla och gärna totalt vansinniga personligheter och få dem alla trovärdiga i sitt vanvett, personer som den notoriske nazisten Amon Göth, Seriemördaren Francis “Red Dragon” Dolarhyde, Lord Voldemort (Ja, jag vågade säga det!) och självaste Jesus Kristus…  Alla har de gestaltast av Ralph Fiennes, och som oftast har vi älskat att hata hans onda och vridna karaktärer eller hållt andan av medlidande för sorgen som hans karaktärer ofta bär på sig. Skickligt har han fått oss att känna och reagerat på de personligheter han spelar upp framför oss.

Även här i en tolkning av Shakespears Coriolanus så imponerar han med sitt kraftfulla framträdande. Han tar sig även an att regissera och producera filmen själv, vilket nog tyder på hur mycket han själv älskar historien om Coriolanus och hur gärna han själv se den berättas vidare. 

Corolianus DVDFilmen har förflyttat Shakespears romerska tragedi till ett modernt Rom som lider av nästan precis samma typ av problem som det gjort århundranden tidigare. Folket svälter och visar sitt missnöje mot styret, som i sin tur fokuserar all energi på ett krig mot närliggande Volsci. Ur detta krig reser sig en stor krigare, Caius Martius (Fiennes), som driver tillbaka sin stora fiende Tullus Aufidius (Gerard Butler, från bland annat RocknRolla, Gamer och framför allt – 300) och kommer hem till sitt sargade Rom som en krigshjälte. Stadens styre beslutar sig att utnyttja hjälten till att nu lugna folket och börjar därför bygga upp hans politiska karriär som Roms räddare. Men det politiska stridsfältet ser helt annorlunda ut från vad soldaten Caius Martius är van vid och snart står han inför en helt annan typ av strid och frågan är om han kan lösa det utan att gå tillbaka till det han tränas till.

En detalj som direkt sätter prägel på filmen är att trots den moderna miljö de utspelar den i, har valt att behålla ett språkbruk som troligen (jag har tyvärr inte sett någon version av orginal-pjäsen) är direkt från Shakespears version. Att blanda detta gamla sätt att tala med en modern historia sätter nästan alltid folk i två läger. Dem som hatar det, eller dem som älskar det.  Jag tillhör personligen de senare, och jag fullkomligt älskar till exempel den överdramatiserade moderna Romeo + Juliet musikalen, av Baz Luhrmann och med Leonardio Di Caprio och Claire Danes i huvudrollerna.

Men det tog mig fyra försök att ens finna ork att se hela denna film. Varför kan man undra? Filmen har en fantastisk uppsättning av skådespelare, en intressant historia att berätta om välskrivna karaktärer och en helt makalöst skriven dialog..  och ändå avskyr jag filmen!

Det som med all säkerhet var en kraftfull tragedi på teater har tolkats och försökts överföras till ett helt annat medium där den skulle kunna bli ännu större och mer fantastisk, om det inte vore för en liten detalj.  Tragedin skrevs för 400 år sedan och idag är vi åskådare så avtrubbade av filmeffekter och fantastiska historier att den gamla berättelsen bär inte längre upp en hel film själv.

De långa träiga politiska diskussionerna funkar ett tag mycket tack vare att de är så välskrivna och få personer kan nog förolämpa någon annan så bra som Shakespear kunde. Men efter en tid så orkar man inte med det längre och även själva filmen saktar av och blir långsammare och långsammare för var minut som går. Till slut har de helt övergett actionscenerna som i början användes för att måla upp stämningen i det krigshärjade Rom, och fortsätter bara med diskussioner efter diskussioner om vems är felet att världen är ett skitkasst ställe att leva på och att det främst beror på vår egna fåfänga och försök till personlig vinning istället för hela folkets väl. 

Jag vill så gärna älska denna film så som så många välkända filmkritiker gör, hylla den som den borde hyllas med sitt fantastiska register av skådespelare och berättelse, men som sagt så jag avskyr den istället. Främst för att den skulle kunna göras så fantasiskt mycket bättre om man haft lite mer vision och mod att frångå originalhistorien för att ge den en modernare tolkning och framför allt ett modernare sätt att visuellt berätta ett mästerverk som tragedin Coriolanus ändå är.

Men om du ingår i den minioritet som tycker att modern film är för actionfylld och går i för snabbt tempo, så vill jag i såfall verkligen rekommendera denna film till dig. Du kommer nog älska den!

INGA KOMMENTARER