Flygande bilar i Cop Car

Ibland bjuder en vanlig dag på väldigt mycket ovanligt.


Två grabbar går och övar svärord medan de slår gräs på en oändligt stor åker där inget syns till förutom ett taggtrådsstängsel och knähögt gräs. De har rymt hemifrån siktet är ställt på frihetens gräns i skogsbrynet.

Cop Car BlurayMen de når aldrig dit för på vägen stöter de på en polisbil, utan tillhörande polis, till synes övergiven. Så, vad gör man i de prepubertala åren om en bil utrustad med blinkande, tjutande sirener, en stark motor och nycklarna i tändningslåset hittas “bara sådär”? Jo man tar en sväng såklart. Och det gör de två pojkarna, ett val som leder dem in i deras livs mest spännande dag – då den inte helt hederlige polisen som lämnat bilen för en stund (Kevin Bacon) återvänder för att inse att den är puts väck borta.

I en omvänd polisjakt där polisen jagar sin egen bil gör debutregissören Jon Watts en sann verklighet av sitt och Christopher D. Fords manus. Det är otroligt enkelt att falla direkt in i världen och hänga med de två pojkarna Travis & Harrissons ovanliga äventyr. Filmen börjar historielöst utan att vi vet varför pojkarna rymt och deras liv är ett mysterium förutom den här dagen då de råkar hamna mitt i en dramatisk och väldigt farlig situation. Håren på mina armar reser sig när Kevin Bacon bättre än på mycket länge bestämt levererar repliker medan pojkarna James Freedson-Jackson och Hays Wellford är minst lika övertygande både som äventyrande tuffingar och vettskrämda barnrumpor.

Blandningen av humor, drama och spänning håller mitt intresse hela speltiden och jag bekymrar mig lika mycket för barnen som jag undrar vad som får polisen att på ett maniskt sätt söka efter sin polisbil utan att ta hjälp av sina kollegor. Jon Watts har fått ut det allra bästa ur de tre välspelade karaktärerna och blandar stora bilder av den tomma naturen med närgångna bilder där varje rinnande svettdroppe gör sitt bästa för sammanhanget.

Cop Car bjuder på ett fantastiskt välskrivet manus som verkligen fungerar och ger en upplevelse som är lågmäld, minimalistisk, verklighetsförankrad samtidigt som den fixar den svåra underhållnings-balansgången och därmed aldrig blir långtråkig eller händelselös. Har du inte hunnit se den här filmen än så måste du göra det omedelbart och se den såklart på bluray. Många stora bilder, ett bra soundtrack och effektfull ljudmix förhöjer upplevelsen jämfört med DVD.