Emma Watson i Colonia

Spännande med lysande Emma Watson och läskige Michael Nyqvist.


Chile år 1973. Pinochet har tagit makten och sorterar bland befolkningen i jakt på fria tänkare, fackligt anslutna och ja, alla som inte bugar sig inför den nya ordningen. I stormens mitt befinner sig Lena (Emma Watson) och hennes älskare Daniel (Daniel Brühl) när Daniel misstänkliggörs och tas till förvar i missionärslägret Colonia Dignidad som leds av predikanten Paul Schäfer (Michael Nyqvist).

Colonia DVDI ett desperat försök att återförenas med sin man infiltrerar Lena Colonia Dignidad i hopp om att kunna reda ut det hela. Men den kristna fronten visar sig vara just en front för ett rasande galet styre av Paul Schäfer, som håller hela Colonias befolkning hårt hållna med grymma bestraffningar och strikta regler för precis allt.

Och i den här mixen av en sekt- och ett arbetsläger så passar den blygsamma Harry Potter-stjärnan Emma Watson lika väl in som en chockad infiltratör som Michael Nyqvist passar bra som en spritt språngande galen ledare, han är en diktator inom diktaturen. På utsidan lever Pinochet rövare med fria händer medan Shäfer får fria händer innanför murarna, under taggtråden. Och det känns verkligen att missionärerna är avskärmade från verkligheten när vi får lära känna ett fåtal karaktärer runtom Watson, Nyqvist och Brühl som alla tre gör sitt väldigt väl för att spä på det här vansinniga scenariot. Det värsta av allt är då, när man sitter där och ryser för att det “är så omänskligt hemskt”. Att det här hände (på ett sätt eller annnat) på riktigt. Colonia Dignidad var Paul Schäfers lilla del av världen och där gjorde han vad han ville, mot den som stod närmast till hand.

Lika intressant som det är att få ta del av den här hemska historielektionen är Colonia en underbar film att sitta och må dåligt i takt med. Att den bara släpps på DVD och inte på bluray är, misstänker jag ett tecken på att det inte är en film som någon vill se. Den väger för tungt, likt när Stellan Skarsgård satt i ett tyskt arbetsläger i “Fångarna i Auschwitz”. En intressant film men herregud, till vilket tillfälle? Colonia Dignidad håller inte samma tunga dialogdrivna scener utan är istället mer en thriller än något annat och visst fungerar det bättre, då “Fångarna i Auschwitz” är ett riktigt sömnpiller, så söker man en fix att hetsäta lite popcorn eller chips till så är det ett gott val.

Bäst är Emma Watson som lyser i rollen som Lena. Hon ger djup och engagemang och med Michael Nyqvist gör hon de bästa scenerna. Daniel Brühl, som inte har alltför stor del i filmen trots en tung roll, är bra, men han levererar lite för mycket action-filmsagerande för att han ska passa in i det annars dystra, eftertänksamma.

Colonia är som sagt en väldigt bra film men det är ett svårhalsat dysterpiller som främst får mig att tvivla än mer på mänsklighet och människor, istället för att glädjas åt de små sakerna, kampen och hoppet om frihet.