Cold Sweat (Sudor Frío) DVD Cover

Argentinsk slowmotionstudie med ett underliggande politiskt budskap.


Roman har nyligen lämnats av sin flickvän Jackie för en nyfunnen internetromans. Med förunderlig nyfikenhet tar han med hjälp av vännen Ali reda på var hans ex befinner sig genom att matcha ip-adresser. Spåren blir allt hetare och till slut har Ali nästlat sig in i huset där Jackie bör befinna sig – bara för att bli tillfångatagen av ett par äldre herrar som har någonting väldigt fuffens för sig – och verkar ha haft fuffens för sig under hela sina liv.

Genom att inleda Cold Sweat med arkivbilder från ett Argentina som plågades av politiska grupper i kamp mot varandra på befolkningens bekostnad så lurar regissören och manusförfattaren Adrián García Bogliano oss lite grann. Jag får intrycket av att filmen kommer behandla någonting ur Argentinas historia på ett i alla fall någorlunda vettigt sätt. Men ack så fel man kan ha och ack så snabbt man kan glömma vad man nyligen sett… För när Ali (Marina Glezer) klivit in i huset som kommer bli skådespelsplatsen från den stunden så inleds en helt annan film än den som arkivbilderna föreslagit. Det politiska är som bortblåst och berättelsen om två gubbar med en förkärlek till tortyr med nitroglycerin inleds….

…och den berättelsen är så långt ifrån trovärdig du kan komma.

Jag har faktiskt inte sett en riktigt lika tråkig och dåligt igenomtänkt skräckfilm sen jag satt igenom The Tomb, som blivit den filmen jag alltid ropar om när världens sämsta film ska koras. Cold Sweat är inte fullt lika dålig, eftersom Bogliano faktiskt har en viss känsla för att sätta upp riktigt snygga bilder och säkerligen skulle göra sig bra som enbart fotograf. Men med ansvar för regi, manus och mer så blir resultatet lika vattentätt som ett såll och ungefär lika trovärdigt som Kim Jong Il. Fotot och att det finns en del innovativa detaljer är de enda egentliga anledningarna att se Cold Sweat, som i övrigt försöker erbjuda mycket men i stort sett bara tråkar ut med ingredienser som använts tusentals gånger förut.

Jag brukar kunna finna ljuspunkter i filmer som är dåliga, eftersom det dåliga ofta kan bli bra på grund av just hur dåligt det är. Cold Sweat har några scener som fungerar på det här viset, när till exempel en halvnaken kvinna, krypandes baklänges, dränkt i nitroglycerin jagas av en enögd man med gåstativ hyttandes med en kanyl full av syra. Det är så sjukt osannolikt att det inte går att se det på ett seriöst sätt, vilket Bogliano säkert är fullt medveten om och bjuder på. Hoppas jag i alla fall… Det är inte det enda utan fler exempel finns, men tyvärr är de så pass sällsynta att de sämre, alltså dåliga på riktigt, scenerna hinner torka ut det intresse som funnits som om det vore en droppe i Ghobiöknen.

Trovärdigheten i intrigen blir bara mindre och mindre ju mer av filmen som spelas upp. Varje scen innehåller någonting som får mig att höja på ögonbrynen och dagen efter hade jag faktiskt lite träningsvärk. Handlingskraft är ingenting som de ledande rollerna, uselt spelade av Facundo Espinosa, Marina Glezer och Camila Velasco, belönats med och alla knep verkar ha klassats som goda knep när det gäller ideér för att hålla dem kvar i huset. Till och med anledningen till att de befinner sig där till att börja med är helt galet osannolik och rätt ut sagt totalt skrattretande, men även en av de läskigare detaljerna i filmen.

För att återkoppla till det politiska motivet som gömmer sig någonstans långt in i bakgrunden av den här ursäkten till en spelfilm så finns det gott om förklaringar till det i extramaterialet. Det är faktiskt tio gånger bättre än själva filmen och att jag tittade på allt det samt lyssnade till kommentarspåret ett bevis på att Bogliano nått fram med det han hade tänkt sig. En önskan att informera kring en del av Argentinas politiska historia. En idé som framgår väldigt väl i extramaterialet men tyvärr försvunnit helt i filmen från vilken jag mest minns sleazig slowmotionavklädning av kvinnor, fjantiga semizombies, död via flytande sprängämnen och ett par mördare som till och med jag, en rätt klen filmnörd hade kunnat slå i huvet med en planka för att sen klättra ut genom ett fönster…

Nej, skippa Cold Sweat för det är en riktigt dålig film med bara små detaljer som förhöjer upplevelsen lite då och då. Bildmässigt duktigt komponerad och hela filmen som ett bildspel eller i en fotobok hade varit riktigt spännande, men i filmformat bara slöseri på tid.

INGA KOMMENTARER