Cold in July

Texas var mörkt och kallt på 80-talet.


Michael C. Hall tar av sig Dexterkostymen för att klä sig i rutig skjorta och hockeyfrilla i ett mörkt och kallt Texas. Han är ramsnickaren Richard Dane som i självförsvar skjutit och dödat en inbrottstjuv och nu lever i kaoset efter. I staden hyllas han som en hjälte men privat så förändras hans liv till det sämre och i sitt sökande efter ett sätt att komma vidare dras han in i en oväntat vänskap med två män med varsitt brokigt förflutet. Mot alla odds och med hjälp av slumpen hamnar de tre i en rättfärdig kamp mot en kriminell organisation som mördar kvinnor, och ingenting, absolut ingenting, blir som någon hade kunna tänka sig…

Cold in July blurayMed Don Johnson och Sam Shepard sida vid sida av Michael C. Hall blir regissören Jim Mickles thriller med psykologiska över- och undertoner precis vad jag hade förväntat mig. Det är en mörk film med gott om utrymme för karaktärer, förändring och utmaningar. Michael C. Hall drar det tyngsta lasset i rollen som Richard Dane, en kristen ramsnickare, blyg och försynt, som ger sig in i den kriminella världen för att lösa problem han inte har någon kontroll över.

Berättelsen är mänsklig och inte perfekt där karaktärernas vägval inte alltid leder raka vägen. På det sättet behålls spänningen in i det sista och ovissheten i att inte veta vad som ska komma näst är ljuvlig. Manuset är solitt även om det ibland kan tyckas gå väldigt sakta framåt, speciellt mot filmens andra akt, som dock lägger röda mattan för ett väldigt bra avslut.

Cold in July är en film för dig som gillar det lite råare och lortigare och kanske speciellt för dig som saknar Dexter efter att serien nått sitt sista avsnitt. Michael C. Hall briljerar men är inte ensamt ansvarig för att Cold in July blir sevärd. En bra film från manus till stämning till skådespel, så har du smak för det mörka, slå till, se denna.