Cobain - Montage of Heck

Närgånget från barnsben till det tidiga slutet.


Montage of Heck BlurayAtt en sorgsen skugga la sig över världen den 5:e April, 1994 är det inget tal om. Kurt Cobain hittades avliden i sitt hem i Seattle där han lämnade en ung dotter, sin fru Courtney Cobain och miljontals fans efter sig. Alla undrandes, hur kunde det här hända.

De flesta av oss har haft vår Nirvana-tid i livet och om det är från punkiga Nevermind- eller det akustiska framträdandet i MTV spelar inte så stor roll, Cobain rörde vid våra hjärtan och mest rebelliska nerver och ja, hade han inte gått bort så hade han nog varit en av största idag. Eller ett totalt vrak – för han fick inte mycket serverat på silverfat, varken före eller efter sin tid i rampljuset.

I Brett Morgens öppna och närgångna dokumentär ges chansen att lära känna Cobain från barnsben genom en uppsjö av gamla videor från hans liv. Kronologiskt läggs det fram att Kurt alltid hade speciella behov och speciella talanger. Att han inte fick dessa helt tillgodosedda av sin familj, då hans far var sträng och frånvarande blev ett recept för både framgång och undergång.

Tillsammans med Krist Novoselic startade Kurt bandet Nirvana där han äntligen fick utlopp för kreativiteten samt uppmärksamheten från världen. Vad Kurt tyckte om det här visar Morgen genom att animera Kurts flitiga dagboksförfattande vilket ger en ännu mer närgången titt in i Kurts privatliv. Blandat med videklipp och “talking heads-intervjuer” från de som stod Kurt närmast reder de ut hur det kunde gå så fel, trots att ingen verkligen vet – det var en mix av allt som satte stopp för Cobain-eran inom grunge-musiken.

Har du haft din Nirvana-tid i livet så rekommenderar jag verkligen den här dokumentären som på ett sätt hedrar mannen och musikern samtidigt som den visar honom i ett nytt ljus, mindre romantiserat. Det är också intressant att följa hans relation med Courtney Love, som många anklagar för Kurts död. Kanske kan A Montage of Heck stilla de diskussioner som fortfarande pågår kring det här, kanske är det bensin i brasan. Allt jag vet är att jag lärde mig mycket om Kurt Cobain som jag inte hade en aning om samt att jag nu är väldigt sugen på att lyssna på Nirvana igen. Så jag slår igång cd-spelaren med min gamla MTV Unplugged och ser om det håller än, vilket jag inte tvivlar på att det gör egentligen.