Cleanskin

Alla har ett uppdrag.


Secret Service är hack i häl på en islamistisk terroristcell som opererar från Londons undre värld. Agenten Ewan har fått fria händer att reda ut vilka, var och när och han måste göra det utan moderna hjälpmedel för att helt ligga under radarn. Som upplagt för en orgie i våld och moralism, där huvudrollsinnehavaren Sean Bean bär på ett förflutet som färgar hans sätt att arbeta, medan filmmakaren Hadi Hajaig samtidigt, från ett annat perspektiv, försöker berätta hur en terrorist formas och vad som kan vara de avgörande faktorerna.

Uttrycket Cleanskin syftar på en person som inte passar in på profilen för terrorister, men ändå är en. Uttrycket kom till efter att Londons kollektiva transportsystem attackerades den 7:e Juli 2005. I filmen följer vi den unge studenten Ash (Abhin Galeya) som går från att vara en uppsluppen person som dricker, har en icke-religiös flickvän till att mer och mer passa in på beskrivningen Cleanskin. Genom en rad händelser skjuter Ash’s frustration honom mot en mer fundamentalistisk inställning till sin medfödda religion och genom hetsaren Nabil (Peter Polycarpou) byggs hatet mot den västerländska världen riktigt starkt. Ash dras in i en värld av extremism, samma värld som Ewan befinner sig i och är i full färd att städa upp i. Att deras vägar möts är ett oundvikligt faktum.

Cleanskin DVD CoverEfter att ha sett Cleanskin så känner jag mig mest av allt tom och undrande. Är världen verkligen så mörk som det målas upp här? Finns det någon förankring i ytterligheterna från båda lägren, staten med sin undercoveragent som tilldelats rätten att döda och på andra sidan terroristerna som själva tar sig samma rätt? Ingen av de två framställs som särskilt trovärdiga. För det första så tvivlar jag på agentens metoder som gångbara i en riktig värld, även om det nog finns likheter att dra. Och från andra sidan så finner jag förvandlingen från respektabel medborgare till islamistisk extremist som görs av Ash skrattretande svag. Cleanskin går i stort sett ut på att göra billig och våldsam actionfilm av ett ämne som utan tvekan kommer dra publik, ta bara det amerikanska släppdatumet 9/11 (enligt IMDB.com) så framgår tanken rätt klart.

Som actionfilm är Cleanskin hyfsat ok och det byggs upp en intensitet när vi hålls väntande på mötet mellan Ash och Ewan. Det är en fråga om bomberna sprängs eller inte, men det erbjuds även lite mer med inompolitiska konspirationer hos båda grupperingar för att bredda handlingen en aning. Bäst i det här skedet av filmen är rutinerade Charlotte Rampling som basar över hela undercoveroperationen från polisens sida.

Actionsekvenserna tar överhanden, blir det man minns förutom de sämre delarna i persongallerierna och filmen är präglad av våld och hat. Det finns ingen känsla av att syftet med Cleanskin är att underhålla och den gör oss inga tjänster i hur vi gör stereotyper av islamistiska extremister och dess motståndare. Det här är en film jag verkligen inte kan rekommendera då jag tror att den bara förstärker dåliga känslor hos oss alla… men se den och bestäm själv, det är en film som på sätt och vis kan vara nyttig då den har lite av en väckarklocka-effekt genom att vara kritisk mot alla, där du ges möjligheten att bitvis fundera på om du hejar på rätt lag eller inte…

INGA KOMMENTARER