John C Reilly & Salma Hayek i Cirque De Freak

Låt dig inte luras av den lustige mannen i bilden ovan.


Ja, det är John C. Reilly, mannen som stått bakom Will Ferrell i alla dessa omtyckta komedier. Han är nu aningen allvarligare, men inte helt utan humor när han står på scenen och presenterar sina kollegor. Välkommen till Cirque the Freak, en cirkus publiken sent lär glömma.

Det här är en film som baserats på bästsäljande böckerna av legenden Darren Shan och det är ett smart drag att göra rörliga bilder av en så fantasifull värld. Cirque The Freak är i staden och två vänner lyckas av en slump komma över biljetter till en show de inte riktigt väntat sig, Cirque the Freak är en freakshow av rang, med en skäggig dam, en vargpojke och allt det som krävs för att chocka publiken och ta dem med storm.

Cirque the freak recension på dvdNär 16-årige Darren besöker cirkusen blir han biten av den charmante vampyren Larten Crepsley (John C. Reilly) för att efter det agera som dennes assistent. Det är en omvälvande upplevelse och Darren sugs in i den underbara värld som erbjuds bakom portarna till den andra sidan. Bakom scenen till cirkusen finns en större värld än någon kunnat ana, för alla dem som inte är ”normala” är det en fristad där de kan vara sig själva utan att bli dömda. Men balansen är i gungning då vampyrerna hamnat i luven med sina ärkefiender efter en lång vapenvila, Darren, som nu nyinvigd vampyr kommer spela en större roll än han kunnat ana, i en värld han fortfarande håller på att lära känna.

Efter att kollat Vampires assistant på IMDB är jag förvånad över det låga betyget. Bara 6.1 på strax under 9000 röster, bättre än så är den ju! Har du funderingar kring om det här är närmare Buffy The vampireslayer eller Guldkompassen så kan jag berätta att den innehåller material som kan liknas med båda. Det är inte så mycket karate som i Buffy men skådespelet hos de yngre deltagarna påminner om kvalitén i tv-seriens. Fantasifostren från Darren Shans böcker är välskapta och med Salma Hayek, John C Reilly och Jane Krakowski i några av de stora och små rollerna vägs det upp. Även om vi inte behöver tänka Oscarsnominering (Vem fan bryr sig om Oscars ändå?)

Favoriten blir snabbt O Reilly som i sin utstyrsel verkligen tar ett steg in i den lite mer allvarliga komedins rum. Han har ju gjort sin karriär mer eller mindre på att följa Will Ferrell i hans filmer och är ständigt den där mörkhåriga killen ingen kan namnet på. Här tar han plats och visar pondus gentemot den unge nybörjaren Chris Massoglia som spelar Darren. O Reilly gör sin bästa och kvickaste roll hittills i genren tycker jag, och jag ser honom gärna som vampyr igen, han har den självdistans en 200årig odödlig person måste ha för att fortfarande tycka att det är tolerabelt att vandra på jorden.

Tittar man bortom Oreillys krulliga hår så finns det ändå mer att glädjas åt i den här filmen, den är snygg, relativt snabb och välgjord både till scenografi och kostym. Det är många roller som besatts och de har alla en del i utvecklingen om än så liten. Den röda tråden är kanske lite för enkel att följa men det handlar inte om det, äventyrsfilm ska tas in med stora andetag, så luta er tillbaka och njut av det ni ser och fundera inte på det som inte syns.

Cirque the Freak: The Vampires assistant överraskade mig, förhoppningsvis gör den även det med fler av er. En film som hamnat lite i skymundan trots tv-reklamer. Ge den en chans, kanske kommer det mer sevärt från samma ensemble.

INGA KOMMENTARER