Cirkus Imago

Det syns inte till några djur på cirkusen.


Inte heller några elefanter, hästar, clowner eller ens en publik i ring. Vi befinner oss nämligen på andra sidan ridån, den där som dras fram och tillbaka när scenframträdanden påbörjas och avslutas.

Här bakom arbetar Morgan och Dag, (Morgan Allin och Dag Andersson), de tycker om att drömma och spela Allan men de är inte så förtjusta i hästmockningen, eller att lassa grejer fram och tillbaka och inte ens att stå bredvid stjärnglansen när de sköter ridån. Men de är inte bittra, allt annat. De har roligt ändå!

Medan Morgan och Dag jobbar på baksidan av cirkusen så dansar Anna (Anna Lagerkvist) på lina mitt i manegen. Hennes pappa är direktör för cirkusen och hon har en massa förnyande ideér som hon vill berätta om. Direktören, han vill helst av allt vara en trollkarl, men nu är han ju direktör så..

I en rekvisitafylld och färgsprakande studio bakom scenen matchas färg och form med glada personligheter och festliga upptåg. Cirkus Imago riktar sig till en yngre publik men det är ingenting som säger att det här inte går att uppskatta oavsett ålder. Producerat av SVT (som borgar för barnvänlighet) och en speltid på cirkus 3½ timme (notera ordvitsen!) så var det här en riktigt rolig dvd-ask att rota igenom tillsammans med min dotter som vid titten var ungefär två och ett halvt år gammal. Hon blev (precis som jag) road av all sprallighet, alla hopp alla upptåg och all färg.

Den största behållningen fanns för henne, jag tyckte att det var roligt att se hennes reaktioner och vi diskuterade det som hände i bild, vilket resulterar i den här dubbelåsiktsrecensionen. Barnet tyckte mycket om hela serien, alltihopa svaldes med krok och agn. Pappan (jag då alltså) tyckte också om det jag såg men jag tror inte mina ögon var riktigt lika stora och runda som hennes.

Avsnitten avlöser varandra var tionde minut, så det är rätt så många av dem. Det här är rätt så praktiskt för föräldrar som vill kontrollera tv-tittandet eftersom ”det här är sista” alltid innebär max tio minuter. Men det praktiska är ganska tråkigt, om än viktigt. Till detaljerna.

Kostymeriet i Cirkus Imago är lika färgglatt som rekvisitan och varje avsnitt behandlar ett nytt ämne. Det blir aldrig något fingervisande läromedelsmaterial utan håller sig till verkligheten och berättar hur saker och ting fungerar och är, helt utan moralkakans bittra eftersmak. Serien släpptes i Februari 2010 och jag har recenserat den tidigare, nu såg vi om den som något barnprogramsettårsjubileum och den är lika bra som förra gången, hållbart och framtidssäkert!

Se Cirkus Imago med dina barn och hoppas att de tar till sig lite av energin som finns, kanske är det dags för små cirkusar att växa till sig lite här och var i Sveriges avlånga land? När snön smält bort såklart då… under tiden, se det här och bli inspirerade.

INGA KOMMENTARER