Tröttnat på att fira julen i hemmets trygghet?


Eller brukar du och familjen åka ner till solen för att slippa undan slask och dåliga tomteursäkter? Det finns ytterligare alternativ, om än fiktiva sådana – så varför inte chansa och ta in på hotellet ”The Riviera”.

Och visst är det en chansning, även om gästerna inte är fullt medvetna om det så har hotellchefen stuckit och lämnat över ansvaret till den unge och överambitiöse Ashley Dodds (Reece Shearsmith) vars ideér om julen är allt annat än konventionella. Problemen hopar sig, kocken säger upp sig, kalkonerna är frysta trettio minuter innan middagen, tomten är sen, den nya kocken säger upp sig och gästernas dysfunktionella leverne börjar inverka på hotellets karma.

Allt är upplagt för att möjliggöra maximal Benny Hillinspirerad komedi, med en vänstrande kyrkoherde, en slampig äldre dam som stöter på unge Tim som är där med sin far för att sprida sin mors aska. I ett annat rum sitter den überbittre före detta polisen tillsammans med sin fru och gnäller, snarkar och känner sig allmänt irriterad på allt och alla när kyrkoherdens fru i baren återgår till sin kärlek för spriten.

Det är synd att allt är så väldigt upplagt för skojigheter för den bristande, förlösande känslan av att filmen är rolig infinner sig aldrig riktigt utan ligger på leenden och ett fåtal fnitter från soffan. Skaparna bakom Christmas at the Riviera har i stora drag arbetat med tv tidigare och då med serier, det här märks då det hela inte heller känns särskilt filmiskt vare sig i ljussättning eller kamera. Manuset är kompetent men inte vasst nog och det är där den största bristen finnes, ljus och ljud spelar inte så stor roll med ett starkt manus, om det handlar om en lätt komedi alltså. Potentialen är enorm men konceptet uttjatat och tankarna dras till program som Fawlty towers, som ju är klassiskt roliga, men inte så man garvar ihjäl sig längre… Mindre galenskap än så, ordnad komedi som ju i och för sig passar bra till julen i det avseendet.

Jag tyckte att Christmas at the Riviera var en alldeles för tillrättalagt komedi med för lite spets och nytänkande. Skådespelarmässigt känner vi igen Darren Boyd som var med i Smack the pony och Green Wing (två mycket bra serier!) samt Pam Ferris som hade en roll i Children of men (Ok, man känner kanske inte igen henne fullt så mycket, men värd att nämnas – rolig dam!).

Christmas at the Riviera är en film som man kan missa, men som man inte lider av att se. En typisk mellankomedi där allt hamnar på ok-nivå men inte mer. Plus till skådespeleriet som håller sig mot tv-sidan och för manus, trots att det också bara är ok.

INGA KOMMENTARER