Chimpanzee från Disney Nature

En magisk djungelberättelse från Disney Nature.


I över tre år kämpades det med kameror och tung utrustning i den västafrikanska djungeln för att den här kärleksförklaringen till chimpanser skulle bli verklighet. Expeditionen drev många nära gränsen till vansinne, men resultatet var värt det. Speciellt om man som mig sitter hemma och bara tar del av de lyckade bitarna.

Chimpanzee handlar om Oscar, en ung chimpans som är beroende av sin mor Isha för att överleva i den obarmhärtiga djungeln. De lever ett gott liv med mycket lek och lika mycket lärande. Vi följer hans utveckling bland annat då han listar ut att en sten är bättre än en stock för att knäcka nötter eller när han väver en säng av tunna grenar för att sova säkert uppe i träden. Enkelt med fängslande.

Det inledande lugnet byts dock ut till dramatik en regning natt då Oscars flock söker skydd under grenar och blad. Den angränsande chimpansflocken har fått nog på att leva i sitt matfattigare revir och attackerar bestämt för att ta över. I attacken försvinner Oscars mor, medan Oscar kommer undan. Han är nu ensam och utan vägledning, tills en hjälpande hand räcks ut från oväntat håll.

Här har du en naturfilm som med Tim Allens inlevelsefulla berättande verkligen har glimten i ögat lika mycket som det är en otroligt spännande berättelse.

Bilderna som gör Chimpanzee är ett montage av lyckade tagningar från tre års slit. Bara en bråkdel av allt som filmades totalt men klippning och regi får det att verka som om att Chimpanzee är sträckfilmad utan problem, ständigt ackompanjerat av dess glada soundtrack. Sanningen är en helt annan och efter att ha gått igenom extramaterialet där man får träffa kameramän, se hur de arbetade och hur påfrestande det var så känns Chimpanzee som ett vansinnigt projekt. Vilket vi som tittar borde buga oss inför och vara tacksamma över.

ChimpanzeeTacksamhet, inte bara för att teamet har arbetat hårt utan också för att vi får se det som händer i Chimpanzee och runt den lille Oscar. Vilket är helt fenomenalt. Utan arrangemang helt ur chimpansernas egna liv så kommer det en hjärtvärmande berättelse som visar att verkligheten ibland kan överträffa sagan. Det är som om att aporna är regisserade att agera ut handlingen, vilket de givetvis inte är. Samtidigt blir chimpansernas likhet med oss människor väldigt tydlig. Inte bara för att de har fingrar och kan använda verktyg, utan för att de har stora känsloliv, en kommunikation och kärlek för varandra som kan överskrida deras naturliga instinkter. Dramatik, spänning och humor förgyller hela filmen och trots att berättandet ibland är lite långsamt så känns det som om att det tog slut alldeles för fort.

Att följa Oscar, hans mor Isha och senare Freddy, flockens starke ledare var ett lärorikt nöje och jag förvånas över hur lite jag egentligen visste om aporna. Jag rekommenderar verkligen Chimpanzee till alla då det är en film som fungerar till alla åldrar och både som underhållaning och i utbildningssyfte, vilket alltid plockar poäng hos mig. Köp den på bluray då både bild och ljud (med djungelljud surrandes i högtalarna) är av riktigt hög kvalitet, vilket ytterligare förhöjer upplevelsen.

INGA KOMMENTARER