Charlie St. Cloud

Charlie St. Cloud kan inte släppa det förflutna.


När olyckan slår till och Charlie tillsammans med sin yngre bror Sam blir påkörda av en bil förändras deras liv för alltid. Båda killarna avlider men Charlie återupplivas av sjukvårdaren Florio (Ray Liotta) i ambulansen. Sam har inte samma tur och försvinner från jordlivet, Charlie håller hans hand.

Före olyckan var Charlie en framgångsrik seglare, en av de snabbaste. Han var en förebild och förtjusande snäll och snygg. Den perfekta sonen till Claire St. Cloud (Kim Basinger), Sam var den busigare av dem, en liten Emil i lönneberga-typ fast med en rakare frisyr. Deras relation var stark och de umgicks varje dag. Efter tragedin så tappar Charlie livslusten då han beskyller sig själv för Sams död, han slutar segla, ger upp den prestigefyllda skolan han blivit antagen till och börjar arbeta som vaktmästare på den lokala kyrkogården.

I rollen som vaktmästare som mest innebär att laga, måla, klippa gräs och jaga undan gäss så hinner Charlie varje kväll med att uppfylla det löfte han givit sin bror, det löfte som hållit honom kvar på ön de senaste fem åren. Tills den dag då Tess (Amanda Crew) dyker upp och börjar distrahera honom. Det dröjer inte länge innan han ställs han inför valet att stanna kvar i sin sorg, eller fortsätta leva med endast minnen av sin lillebror.

Zac Efron, (kvinnornas, tjejernas och säkert många killars favorit) har klätt sig i rollen som Charlie, den sörjande storebrodern. Sist jag såg Efron spela på film var i ”17 again” där han tog sig an en roll som krävde lite till ingen talang och jag avskydde hela konceptet om jag inte minns fel. En fjantig film. I Charlie St. Cloud har Efron mognat lika mycket åldersmässigt som skådespelarmässigt och resultatet är överraskande gott. Oturligt nog så utvecklas rollen Charlie lite väl snabbt och Efron får problem att hänga med, men han gör så gott det går och jag tycker faktiskt att han är duktig. För första gången.

Charlie är inte det enda som utvecklas i Charlie St. Cloud. Filmen lever lite av ett eget liv och det är i vissa delar väldigt svårt att förstå om jag tittar på Charlies fantasivärld eller filmens faktiska verklighet. Filmmakarna berättar både historien om Charlies själsliga liv samt hans verkliga liv och dessa två överlappar varandra på ett sätt som inte riktigt klaffar hundra procent varje gång, men som förklaras allteftersom för säkerhets skull.

Den klassiska pojke-möter-flicka berättelsen har kryddats med lite egenheter, lite mental instabilitet och rätt så mycket segling. De bästa ljudkvaliteérna i filmen kommer just ur dessa seglingsscener som erbjuder de enda chanserna att svepa ljud från höger till vänster och tillbaka.

Filmen är i sin genre helt ok, åtminstonde den första biten innan Amanda Crew dyker upp och förstör, för Crew ligger på den nivå som Efron var på i ”17 again” och här bidrar hon bara med en obalans i det som utvecklas till en typisk collegefilmsliknande romans. Ganska jobbigt att titta på efter en bra inledande halvtimme som byggt förväntningar och relationer till rollerna. Efron fortsätter kämpa med sin Charlie men dras med överbord när det alldeles för snabbt arbetas bort mer än halva filmen bort för att kunna komma till avslut… Det bjuds på några klassiskt vackra bilder som säkert kommer finnas på näthinnan hos kärlekstörstande tonårstjejer ett tag, samt en spännande upplösning med båtar, mörker och faror. Men den filmen som jag anser mig blivit lovad av den första halvtimmen spolas bort till havs tillsammans med Efrons insatser och slutändan hamnar Charlie St. Cloud på botten med så många andra liknande dramahistorier. Synd, men inte alls ovanligt.

Jag såg filmen på dvd och på den skivan finns det gott om extramaterial. Bland de borttagna scenerna kan man titta på Zac Efron i ett smart träningsmontage, världens längsta birollsmonolog (helt meningslös) samt en scen med Kim Basinger (som knappt syns i filmen annars) där Charlie och hon minns Sam. I “Zac Efron – Leading man” talas det om Zac Efrons utmaning i rollen som Charlie och den är absolut värd att titta igenom. Burr Steers ljudspår med kommentarer är också det intressant och ger många förklaringar till sådant som (i alla fall jag) tyckte var förvirrande. Bra tilltaget och värt att se.

INGA KOMMENTARER