Chappie reflecting

Ännu en underhållande sci-fi från Blomkamp.


2009 tog den sydafrikanske regissören Neill Blomkamp världen med storm med sin samhällskritiska film District 9 som fortfarande är lika aktuell 6 år senare. Han följde upp med ghetto-scifin Elysium 2013, där Matt Damon och Jodie Foster inte lyckades övertyga bland cyborgs och rymdäventyr. Nu tillbaka på jorden och rötterna i Sydafrika tar Blomkamp oss med i det varma landskapet i CHAPPiE, en robotisk coming-of-age och heistfilm som verkligen underhåller mig till fullo.

CHAPPiE Bluray CHAPPiE tar oss in i en nära framtid där brottsligheten minskat något kopiöst sedan polisrobotar lanserats och tagit över brottsbekämpningen. Robotarnas uppfinnare Deon Wilson (Dev Patel) håller nu på med nästa steg, att integrera artificiell intelligens i robotarna. Men han får inget stöd av företaget. Så när han i hemlighet gör ett försök att implementera den nya koden i en robot, då föds CHAPPiE, den första tänkande roboten.

Det här hade varit en framgångssaga om CHAPPiE inte direkt hade hamnat i händerna på ett par usla gangsters (spelade av det härliga bandet Die Antwoord) som lär roboten hur man begår brott istället för tvärtom. CHAPPiE ställs inför en okänd värld där han tvingas välja sida och kontrollera sina impulser, samtidigt som en hockeyfrillebeprydd Hugh Jackman i rollen som Vincent Moore försöker sabotera alla robotar, för att introducera sin egen megadroid.

Neill Blomkamp fortsätter måla upp ett Sydafrikanskt framtidssamhälle som är både snyggt och spännande där allt kan hända och också gör det. CHAPPiE har de fräna explosionerna, de mustiga karaktärerna och det melodramatiska spelet allt i samma paket och även om det inte är med det mest banbrytande manuset i ryggen så presenterar Blomkamp en av årets roligaste actionfilmer.

Jag kan erkänna att jag på förhand lutar åt att gilla CHAPPiE mycket för att jag lyssnat på bandet Die Antwoord (The Answer) sen de slog igenom som den udda duon ingen förstod var på riktigt eller om de skojade. Jag gillade också District 9 och blev besviken när Elysium inte hade samma lortiga, häftiga stil. I CHAPPiE går Blomkamp tillbaka till det han gjorde bäst i District 9 och även om det inte är ett lika nergånget samhälle så finns alla vibbarna av Mad-Max-kaos i storstan där.

Det tekniska är fantastiskt snyggt och CHAPPiE, en animerad figur, kommer till liv på ett makalöst sätt. Sharlto Copley gör robotens röst och hans insats är bära eller brista. Och det bär. Placerad bredvid Sydafrikas märkliaste musikantduo i Yo-Landi Visser och Ninja, Die Antwoord, blir det både mänskligt och roligt – då de i sig själva, som sig själva, är intressanta karaktärer. Här agerar de utan roller och det är härligt hur de passar in i den fiktiva världen utan några problem.

CHAPPiE är årets robot på film och han skulle göra bra ifrån sig i tävlan om historiens bästa filmrobot. Ställd mot Wall-E och Terminator så har han samma kvaliteér plus lite till och det är upprymmande att se.

Neil Blomkamp är tillbaka på rätt spår och CHAPPiE måste ses om du gillar vild action. Jag njöt mig igenom filmen och kommer se om den fler gånger, för humorn, explosionerna, animationerna och såklart, Die Antwoord.