Genesis Rodriguez & Will Ferrell i Casa De Mi Padre

Mexikansk western-komedi med Will “Armando” Ferrell.


Armando Alvarez är inte den smartaste mexikanska fårfarmare du hittar på vårt runda jordklot, om du nu är ute och letar fårfarmare. Det han istället för en begåvad hjärna belönats med är ett stort hjärta som bultar för naturen, faderlandet och familjen.

När Armando’s bror Raul återvänder från drömmarnas land Amerika med vackra Sonja (Genesis Rodriguez) som han planerar gifta sig med så störs Armando’s enkla leverne, då Raul tycks syssla med skumraskaffärer samt att tillskottet till familjen inte verkar alltför ärlig i sina intentioner att gifta till sig namnet Alvarez. Båda sakerna enligt Armando mycket opassande, och han är inte den som låter bli att lägga näsan i blöt för att ta reda på exakt hur det står till med allt. Trots att han kanske borde låtit bli…

Casa de mi Padre är, utifall du hade missat det, en helt spansktalad film där Will Ferrell på vad jag tror är rätt knackig spanska visar att en månads språkförberedelser innan inspelningarna i alla fall gett hyfsat resultat. Ferrell spelar huvudrollen Armando och det blir efter filmen rätt lätt att förstå att hans nyinlärda kunskaper bara är ytterligare ett drag i kampen om skratten. Casa de mi Padre, som skrivits av Andrew Steele, manusförfattare till Saturday night live och Funny or Die för att nämna ett par, tar tillvara på den udda och pinsamma humorn till fullo. Medan det mer klassiskt roliga inte syns till mer än vid ett par tillfällen så dras onaturlig tystnad, fumlig dekor med kantstötta, tydligt målade och dåliga kulisser samt upprepande manus och ännu mer upprepande “skrattscener“ (de är fantastiska) bortom en osynlig gräns.

Casa De Mi Padre blurayHela filmen präglas av upprepningarna samt från spanska såpoperor lånade filmtekniska drag. Inzoomningar, ögon i närbild, stora visioner om fantastiska bilder med mediokert resultat och rakryggat och generiskt skådespel. En komisk fröjd till en början, men i långa loppet, precis så som det är med originalen (såporna) tröttsamt ju mer av det man matas med.

Berättelsen är den också rätt typiskt sydeuropeisk med familjära problem som måste lösas samtidigt som ett par yttre hot behandlas. Givetvis är handlingen tagen till sin yttersta spets med överdrifter så att det både räcker och blir över, men ledmotivet känns igen, även om western-komedi inte är den vanliga arenan för urtypen. Det ena yttre hotet i Casa de mi Padre förverkligas av Gael García Bernal i rollen som drogbaronen Onza, en dubbel-cigarillrökande player-boss med ögonen på, och ett förflutet med familjen Alvarez. Det andra hotet är inte så mycket ett hot som ett passivt anfall från Amerika där Nick Offerman, i rollen som DEA-Agenten Parker står på läktaren och hejar på båda lagen.

Casa de mi Padre är rolig som en parodi om du har lite koll på stereotyper kring spansktalad television, tycker du om filmer som Dude, Where’s my Car? och Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby så förmodar jag att du kommer uppskatta Casa de mi Padre också. Will Ferrell lever upp till de förväntnigar som ställs på honom så fort han är med i en film, det är roligt, pinsamt och minnesvärt.

Förutom att jag skrattade fler gånger än på länge så stampade jag även ofta takten. Casa de mi Padre präglas av (enligt min smak) riktigt härlig musik, där Christina Aguilera inleder med temasången och det senare överraskas rejält när Armando och vännerna Esteban (Efren Ramirez) och Manuel (Adrian Martinez) gör ett av de bästa i-filmen-framträdanden jag någonsin sett, strax innan de maniskt börjar krossa flaskor i samma upprepande stil som de pinsamt roliga skrattscenerna jag nämnde tidigare.

Letar du efter en riktigt rolig komedi och gillar Ferrell’s tidigare roller historiskt sett så är det bara att leta reda på ett exemplar av Casa de mi Padre. Jag tvivlar starkt på att du kommer bli besviken även om det finns brister och kanske upprepas lite för mycket ibland, men på det stora hela, och om du är på bra humör – så tror jag inte att det kommer bli några sura miner när filmen väl har börjat.

INGA KOMMENTARER