Tom Hanks som Captain Phillips

Tom Hanks, hur bra kan han bli?


Under Bourne-regissören Paul Greengrass ledning skapas den mest berörande filmen jag sett under 2014. (Hittills.) Det jag trodde skulle vara ett evigt flaggviftande á Amerika förvånar mig och tvingar till och med fram ett par ömkliga tårar, efter att jag övertygats om att det här är på riktigt och inte bara baserat på verkliga händelser.

För Captain Phillips är baserad på verkliga händelser som tog form under 2009 då fyra beväpnade somalier kapade skeppet Maersk Alabama på internationellt vatten utanför kusten till Somalia. Deras mål var att snabbt ta sig ombord, kidnappa besättningen och kräva lösensumma och sen, rikare bege sig hemåt. Istället startade de ett utdraget kidnappningsdrama där kidnapparnas ledare Muse (Barkhad Abdi) och skeppets kapten, Phillips (Tom Hanks) skapade en ovanlig och bräcklig relation som inte skulle ta slut förrän långt senare, på en helt annan båt.

Captain Phillips BlurayUnder Greengrass krävande regi där skådespelarna repeterar scenerna många gånger, för att sedan spela in dem med flera kameror samtidigt blir Captain Phillips mer som en stillsam teaterföreställning än en “vanlig” film. De långa scenerna avlöser varandra sömlöst och spänningen är ständigt påtaglig, utan pauser förrän rutan är svart och eftertexterna börjat rulla in.

Greengrass skapar tillsammans med en fenomenal rolltolkning av Tom Hanks en svårhanterlig maktlöshet för mig som tittare. Från det första steget av piraterna på skeppet tills hela dramat är över så oroas jag över vad som kommer att hända. Och det är den där typen av oro som är så fantastisk med film, när det riktigt kryper i kroppen och man nästan svettas. Möjligen beror det på min bristande kunskap om kapningen sen innan. (Jag visste ingenting.) Eller så beror det helt och hållet på att Greengrass verkligen träffar rätt om och om igen. Vilket är mer sannolikt i det här fallet.

Men det är inte bara Hanks och Greengrass som briljerar och förtjänar stort beröm utan även Barkhad Abdi som jag tycker gör den bästa filmskurken sen klassikerna från 80-talet i sin roll Muse. Rollen han också Oscarnominerades för 2014 men tyvärr inte vann med då kampen med några av Hollywoods största namn blev för svår. Synd, då det känns rätt tradigt att Jared Leto vinner med Dallas Buyer’s Club. Inget ont om Leto men det känns bara fel, trots att han gör en fantastisk roll han också. Hugget som stucket säger man va? Kanske kunde det ha delats ut en Oscar till både Abdi och Leto…

Captain Phillips är i alla falla fylld av Oscarsförtjänande, starka karaktärer som visas upp genom ett fantastiskt arbete med kameran där vinklar och positionering skapar en stark närvaro och till det en otrolig handling. Hela paketet serveras i Captain Phillips och det serveras delikat på en bluray som har fantastiska färger och är otroligt detaljrik – inte det viktigaste, men visst hjälper det. Mer som hjälper är de tre dokumentärerna om hur filmen gjordes på nästan en timme och möjligheten att se filmen igen, med Paul Greengrass intressanta kommentarspår. Det är sånt som bidrar till toppbetyg och det är precis vad kaptenen och piraterna ska få.

Fem av fem möjliga, se den nu!