Captain America

När det är som bäst, är det i klass med Kill Bill och Bourne.


Den första filmen om Captain America med Chris Evans i huvudrollen, The First Avenger från 2011, gav oss bakgrunden till Steve Rogers karaktär. Han var en ung man i 1940-talets USA som misslyckades med att få tjänstgöra i det militära, tills han fick superkrafter genom att delta i ett hemligt projekt. Efter det kunde hans väg mot hjältestatus påbörjas.

Rogers var alltså i den första filmen en sann Marvelhjälte i Spidermananda. Den utstötta som hittar en väg till revansch.

Winter Soldier blurayNär den andra filmen nu 2014 kommer på Bluray, Captain America – The Winter Soldier, kan fansen storyn och behöver inte påminnas om den i inledningen. Så resonerar i alla fall de nio producenterna. Utan särskilt mycket introduktion kastas vi rakt in i en actionscen, där bland annat Captain America och Black Widow (Scarlett Johansson) deltar med lysande resultat.

Frågan är bara om resultatet är så bra för filmen och för de som inte är inbitna fans. Steve Rogers blir helt enkelt ganska ointressant på grund av den här inledningen, och det är synd eftersom denna andra Captain America-produktion på en rad plan är mycket starkare än filmen som kom för tre år sedan.

Någonstans känns det som om manusförfattarna har insett detta och försöker kompensera den svaga inledningen genom att lägga in en hel del humor. Och det är utan tvekan roligt när Rogers gör sin lista på vad han behöver kolla upp under de sextio år han missat sedan senaste filmen. Man skrattar hjärtligt när anteckningsblocket dyker upp och visar saker som ”Steve Jobs (Apple)” och ”Disco”.

Det som får filmen att lyfta är den konspirationsstory som introduceras tjugo minuter in. När vi anar att organisationen SHIELD är ganska instabil och att fiender har sått konspiratoriska frön. Efter denna vändpunkt vrids tumskruvarna åt och man är som åskådare med på resan. Och då gör det inte så mycket att huvudpersonen är en av de minst intressanta huvudkaraktärerna.

Det är ett lustigt sammanträffande att Robert Redford spelar en av SHIELD:s ledare (Alexander Pierce), eftersom The Winter Soldier i mångt och mycket påminner om några av de konspirationsfilmer som Redford medverkade i och producerade på 70-, 80- och 90-talet. Ja, tanken går inte så lite till Three Days of the Condor (1975) och Sneakers (1992).

Regissörerna Anthony och Jack Russo gör ett gott hantverk. The Winter Soldier hemfaller aldrig åt klichéer när det gäller kompositionen. Man har tagit god tid på sig att tänka ut varje scen för sig, det känns aldrig som en snabbklippt teveserie. Det känns betryggande att Russos också fått uppdraget att regissera nummer tre i Captain America-serien, The Civil War, som kommer 2016.

När The Winter Soldier är som bäst är actionscenerna fullt i klass med Kill Bill- eller Bournefilmerna. När det Sci Fi-momenten dyker upp är de inte alls långt borta från till exempel The Minority Report. Problemet är att psykologin inte är lika övertygande som i de nämnda filmerna. Nej, vi bryr oss helt enkelt inte lika mycket om Steve Rogers som vi borde. Hade detta varit manus till en Spidermanfilm hade antagligen filmen varit fläckfri.