Caged

En snyggt filmad och tät film med snedvriden(?) världsuppfattning.


Enligt de bitska kommentarerna kring Youtubeklipp, forum på nätet och lite överallt så har skaparen till ”Caged” (originaltitel Captifs) Yann Gozlan skapat en film som rör om ordentligt i en gryta som nog aldrig kommer svalna. Skuldbeläggning kring vem det var som gjorde vad under Kosovokriget är diskussionsämnet och vem som vinner de olika ordutbytena känns som ett evigt projekt att ta reda på.

Som film utan politiska och nationalistiska läsningar berättar Caged kring en styggelse till sysselsättning i en värld där pengar står över människor. Det får de tre doktorerna Carole (Zoé Félix), Mathias (Eric Savin) och Samir (Arié Elmaleh) reda på när de efter att stött på en vägspärr valt att ta en omväg för att hinna komma fram i tid. I efterhand kan vi alla konstatera att så ska man inte göra, för på den nya rutten så stannas de av två beväpnade män, som skyfflar in dem i en van för att behålla dem som om de vore hamstrar. En varsin bur inredd bara med en madrass och en toalett i stål vaknar de tre doktorerna upp, omtumlade och rädda. De har blivit fångade, men av vem? Och varför?

I främsta rummet ser vi Carole, en stark kvinna vars rädslor och förflutna har beskrivits mest detaljerat under inledningen. Hon är typen som aldrig ger upp och tillsammans med Mathias, en luttrad veteran inom både yrke och livserfarenhet kommer hon att testa varje knep för att ta sig ur de omänskliga kidnapparnas grepp.

Förutom de första tjugo minutrarna och avslutningen såklart, så bevittnar vi tre människors degradering och avhumanisering i cellerna och deras interna kamp individuellt för att behålla hoppet blir minst lika viktig som att ta sig ur de gråblåfärgade betongcellerna vars väggar tycks attrahera becksvart mörker. Ett konstant mörker ligger även mot toppen av skärmen och ökar på känslan av hopplöshet hos fångarna samtidigt som likgiltigheten hos deras kidnappare framstår som värre. Yann Gozlan har visuellt sett skapat en intressant film som inte skräms direkt utan använder sig av atmosfären för att alltid pilla på dina svagaste nervtrådar. Det tillsammans med Zoé Félix’s skådespel och de grymma monstren till kidnappare blir de tre största anledningarna till att minnas ”Caged”, som bryter sig loss en aning från den norm av filmskapande den tillhör.

En normal inledning, en stark andra akt och sedan går det tyvärr utför under avslutningen. Där ett fåtal detaljer och en långsam och Jönssonliganliknande scen förstör hela känslan som så sakta blivit en del av mitt mentala sinnestillstånd. Jag väcks ur fångenskapen och blir överrumplad av ett rakt skitdåligt genomtänkt flyktförsök med ett tidsförlopp som är lika vridet som Malmö’s Turning Torso. Gozlan med team borde ha sett missarna och stoppat en kork i de hålen, jag vill inte avslöja vad det handlar om men du kommer säkerligen att lista ut det när du tittar på filmen. För mig förstörde det i stort sett hela upplevelsen och istället för en ihållande knepig magkänsla stängde jag bara av dvd-spelaren på en gång för att fortsätta med nästa film.

På det stora hela tycker jag ändå att ”Caged” är en intressant film. Den har ett extremt bildspråk som inte använder sig av subtila signaler utan alltid ligger utanför toleransen. Mörkret försvinner aldrig ur bilden och till och med användandet av flashbacks skapar rysningar. Kreativt användande av kameran, skådespelarna och idén, tyvärr kastas mycket av det bort under det onödigt invecklade avslutet men med lite överseende för det så är det helt klart en trevlig film kring ett otrevligt ämne.

Diskussionerna på nätet kring ”Caged” lär fortsätta så länge filmen är aktuell. Så för allmänbildningens sak är det värt att googla filmen efter avslutad titt för mycket information kring ett ämne som både är verklighet och film, möjligen kommer din inställning till filmen att förändras också? Jag misstänker att de flesta av er som gör det kommer hamna vid samma sidor och artiklar som mig och jag hann med att lära mig mycket och det är ju aldrig fel. Tre pingviner för “Caged” således, en film värd att se som aldrig hinner använder alla tillgängliga växlar.

INGA KOMMENTARER