The Cabin in the Woods

En grupp ungdomar, en avlägsen stuga, man tror man vet vad det handlar om.


Cabin in the Woods verkar vara ytterligare en typisk road-trip-till-helvetet-scenario där allt är gott och trevligt till en början. Vi introduceras till en olikformad samling unga människor som planerat att spendera en helg utanför stan och ägna sig åt sanning och konsekvens, ryska posten och möjligen nån liten spritfest. Gänget består av två tjejer och tre killar, en blondin och en brunett – en stonergrabb med konspirationsteorier så det räcker och blir över samt ett par vältränade atleter. Visst låter det ganska trist redan nu?

Men. Och det är ett jättestort MEN i blinkande grönt neon och saftblandare snurrandes runt omkring det. I Cabin in the Woods så finns det ingenting du kan ta för givet. För när Joss Whedon och Drew Goddard (tidigare författare åt Buffy The Vampire Slayer) tar sig an uppgiften att avliva en grupp människor på de mest innovativa sätt de kan tänka sig så går det långt bortom allt du möjligen hade kunnat förvänta dig. Tillsammans ställer de alla, med respekt, tidigare filmer på samma tema i skuggan av sina egna visioner om totalt kaos, spektakulära skapelser och monster samt många fler monster. Och ännu fler monster faktiskt.

Jag tänker inte vara den som bestämmer hur mycket du ska veta om Cabin in the Woods innan du ser den och lämnar därför upplevelsen filmen ger outtalad. Har du inte sett Cabin in the Woods redan så hoppas jag att du tar mitt ord på att ju tidigare du ser den, desto bättre. Det är en överraskningarnas film minsann, men med för mycket information i förhand så tappar den minst femtio procent av sin tilltänkta charm.

Cabin in the Woods Bluray PackshotWhedon och Goddard bevisar sig välorienterade inom skräckfilmens att göra och inte göra och använder oftast de vanligaste skräckfilmsformlerna i sitt manus. Trots att det skrevs på bara tre dagar när de två kompanjonerna hade låst in sig i en hotellsvit är det som ett oerhört svårt, men ändå behagligt pussel som aldrig tycks bli färdigt förrän det helt plötsligt lägger sig självt.

Filmen är oerhört välproducerad med ett tydligt detaljerat arbete nedlagt på detaljer som rekvisita, kostym, smink och specialeffekter vilket gör att det alltid ser otroligt bra ut. Skådespelarna är för mig mest okända förutom Chris Hemsworth (som annars agerar under namnet Thor) men det är inga duvungar och med Goddard’s regi fungerar de som de kan fungera bäst. Det är många panikslagna scener där det vanligtvis bara skriks och skriks men här är det mycket mer balanserat och verklighetstroget – det finns en logisk överlevarinstinkt.

I stort sett allting med Cabin in the Woods gör den till en väldigt sevärd film, för det är det ju onekligen – sök på nätet, kolla imdb så får du ytterligare övertygelser kring det… Men, och nu kommer det där men’et igen – det är lite av en offentlig orgasm i allt det bästa du möjligen kan tänka dig om du är ett skräck, science-fiction eller monsterfilmsfan. Det här låter ju helt fantastiskt men tyvärr tycker jag så går det till rejäla överdrifter mot filmens slut – som bland annat introducerar Sigourney Weaver och mer eller mindre låter allting urarta totalt. Trots att det är ohyggligt trevligt att titta på så blir det inte mycket mer än ett spektakulärt slut som för mig inte riktigt innehöll någonting vettigt förutom just det faktum att vi bombarderas med sånt som vanligtvis modereras striktare. Den hemliga handlingen är svår att avsluta i och för sig och att det är på det här viset förstör knappast filmen, det är bara dess enda egentliga svaghet.

Blurayutgåvan innehåller inte bara en grymt uppfriskande film presenterad med bra, detaljerad bild och ett starkt ljudspår utan även väldigt mycket underbart extramaterial. Kommentarspåret med Whedon och Goddard är mycket roligt även om det snicksnackas mer än det pratas om filmen (det är väl oftast bäst i och för sig?) och sen så får vi besöka stugan tillsammans med Goddard som även skämtar friskt där. Ytterligare finns en Q&A från någonting som heter Wonder-Con där en dryg värd överskuggas av sina gäster filmskaparna. Bäst ändå är allt material som har att göra med specialeffekter, smink, kostym och liknande och det finns det även det gott om. På det stora hela så är Cabin in the Woods på bluray ett av de bästa valen för dig som känner dig sugen på att dedikera en helkväll ute i en stuga, någonstans i skogen där inga mobiltelefoner hittar signal…

INGA KOMMENTARER