Burn (En film av Jerry Pyle)

Vad kan man inte berätta på fem minuter?


Jerry Pyle’s kortfilm Burn sträcker sig inte mycket längre än det tar att göra iordning ett par mackor till frukost. Ändå lyckas han frammana fler känslor och reaktioner än många långfilmsregissörer/producenter gör på flera timmar. Starkt och anammanade effektfulla men enkla grepp som antingen kommer få dig att sukta efter mer eller fungera i väl avskräckande syfte.

För att snabbt summera handlingen utan att ge bort något i form av spoilers så räcker det nog med att definiera Burn som en hämndthriller/skräck där son och svärfar har hamnat i en minst sagt prekär situation.

Burn är ingen blyg stackars film utan lever på att snabbt berätta det vi behöver veta för att det överhuvudtaget ska bli något mer än halvhjärtat. Jag kan tycka att berättandet går aningen för fort och att i alla fall ett par minuter till inte hade skadat för att skapa mer mystik just i inledningen av filmen. De tre akterna som brukar karaktärisera en långfilm där vad, hur och varför besvara trängs på väldigt liten yta, utan att det för den delen blir rörigt eller svårförståeligt och bara en liten utsträckning hade fördelaktigt gjort det rejält grymma avslutet en stor tjänst.

På tal om blyghet så är det bildmässigt ingen lugn sak heller. Man förstår direkt vad som pågår och bara genom ett par rader från manuset så skiner bakgrunden till det som bevittnas som solen på en klar sommardag. Känner du dig olustig till mods med provocerande bilder så är inte det här rätt film för dig, tenderar du söka efter just det så läser du om en liten guldklimp i detta nu.

Filmen är schemalagd för att visas på STIFF 2012, (Seattle True Independent Film Festival) och Motor city nightmares i Detroit är jag rätt säker på att det här kommer bli en snackis rätt så omgående. Fortsätter Jerry Pyle att regissera, animera och editera som han gjort (se quizod.com) hittills med rätt motivation och timing så skulle jag inte bli förvånad om vi kan höra talas om honom i fler sammanhang i framtiden. Burn är bara ett exempel på att Pyle förstår vad som krävs för att snabbt fånga uppmärksamhet och engagera sin publik.

Ett medelbetyg med plus i kanten. Filmen lider av sitt korta format men överraskar ändå genom att både bygga en berättelse med bakgrund och ett relativt öppet avslut samtidigt som vi lockas att välja sida genom en konflikt mellan det etiska och det mänskliga onda. Jag skulle mycket gärna vilja se reaktionerna till filmen under festivalvisningarna, jag tror det kommer vara väldigt varierande. Oavsett vilket så är Jerry Pyle en regissör att räkna med i framtiden och jag kommer hålla ett öga öppet för att fånga upp ytterligare framtida projekt.

INGA KOMMENTARER