Burma VJ

Reporter i Burma lika med ett av världens farligast jobb?


Kameror är mer eller mindre förbjudna och det är det som gör den här dokumentären om demonstrationerna 2007 så intressant. Allt material som visas är i stort sett förbjudet av staten och de gör sitt yttersta för att stoppa spridningen av det. Trots att staten är emot dem lyckas DVB (Democratic Voice of Burma) läcka ut bilder på vad som försiggår via internet och satelliter. De är ett hängivet team som är trötta på översittarstaten, precis som de flesta andra.

Skillnaden är att de rör på sig, de försöker påverka och visa en annan väg ut än den tystnad som landet befinner sig i. Det är totaltabu att diskutera politik eller liknande med folk i allmänhet då vem som helst kan vara en informatör, och är du det minsta radikal så kan du riskera fängelse då det inte är ovanligt med politiskt motiverade fängelsestraff eller väldigt långvariga husarrester. Burma är för många (inklusive mig) ett anonymt land precis som många andra länder. Men satan i gatan vilken ögonöppnare denna dokumentären är.

Jag rös i hela kroppen när de buddhistiska munkarna började samla sig på gatorna i början av en demonstration som skulle sätta landet på nyhetskartan. Med hjälp av befolkningen och en envis stat bevisades det att Burmas regering med våld och väldigt tvivelaktigt beteende försätter folket i skräck för att inte förlora makten. Tidigare populära motståndare sitter i husarrester eller fängelse för att yttrat sina åsikter, så visst behövs det en revolution i landet. Frågan är bara vem som kommer arrangera det hela.

Med blandat producerat material och handkameror som visar vad som händer på plats får vi följa ett antal filmande reportrar från DVC då de dokumenterar demonstrationerna. Det är spännande, verkligt och fasansfullt att se militärens övervåld och efter nästa blinkning blir jag inspirerad och glad över att se en ickevåldsdemonstration i fungerande regi med så väldigt många deltagare. Det är fantastiskt att bevittna det burmesiska folkets kärlek för sitt eget land när tårgasen sprider sig över gatorna och munkarna tyst och stilla sitter och gör pacifistiskt motstånd.

Men den bittra sanningen överglänser kämpaandans filmatiska skönhet och det är de elakartade sekvenserna som biter sig fast på min näthinna. Misshandlar och rena avrättningar på öppna gator är vad du kan förvänta dig, men bli inte avskräckt för det här är en viktig film, en av de bäst berättade och mest innehållsrika dokumentärer jag någonsin sett. Jag är upp över öronen förvånad över hur mycket den här filmen berör mig och när den är slut måste jag bara ut på nätet och fördjupa mig.

Se den här dokumentären om du letar efter en verkligt bra film, det är som sagt – fantastiskt att se, samtidigt som det är bedrövande. Den tar vid en tid före demonstrationerna och avslutas därefter och under speltiden där emellan har du chansen att lära dig mycket om ett land i världen där allt verkligen inte fungerar som det vi är van med. (I alla fall vad jag är van med.)

INGA KOMMENTARER