Mark Wahlberg & Russell Crowe i Broken City

Från New Yorks ruttna perspektiv.


Billy Taggart (Mark Wahlberg) har kämpat i uppförsbacke sen han förlorade jobbet som polis för sju år sedan, efter en omdebatterad dödsskjutning. Den egenstartade firman som privatdetektiv går inte som förväntat och flickvännens (Natalie Martinez) karriär som skådespelerska har precis tagit fart vilket skapar problem.

Därför nappar Billy snabbt när New Yorks försteman, borgmästare Hostetler (Russell Crowe) oväntat anlitar honom för att undersöka stadens första dam. (Catherine Zeta-Jones) Ett ypperligt välbetalt rutinjobb som skulle kunna lösa alla problem, men istället blir en oönskad insyn i New Yorks mörka korridorer. Där sex, makt och intriger kommer före politik och stadens bästa.

Det här är inget annat än en film regisserad av självaste Allen Hughes. En man som under min uppväxt bidrog till min skeva självbild. (Då jag trodde mig vara en så kallad gangster på 90-talet.) Han har skrivit och regisserat både Menace II Society och Dead Presidents, och senare även regisserat Johnny Depp i From Hell och Denzel Washington i Book of Eli. En man med erfarenheter värda all respekt men med alldeles för lång tid mellan produktionerna, då det rör sig ungefär runt tio år mellan framgångarna. Sett till den tidsaspekten så är det förklarligt varför Broken City inte imponerar på mig, då det är sju år kvar till Hughes nästa framgång som borde ske år 2020. Men det finns mer.

Broken CIty blurayInte en dålig film i sig men tröttsamt packeterad och klicheéfylld. Vi har den föredetta polisen som går vigilante i underdogläge och tar sig an stadens allra värsta. Personliga tragedier figurerar vid sidan av och främst en melodramatisk bakgrundshistoria, som mynnar ut i den manliga lösningen att ta till flaskan.

Manuset är dock riktigt välskrivet och allting, klyschigt eller ej, fungerar ihop för att få till en mörk New York-baserad thriller. (Den bästa staden att göra det i?) Hughes val av scener och filmens stil skapar ett ohyggligt New York utan nåd. Det blir den största behållningen tillsammans med slutet som är relativt svårgissat. Även om jag inte sitter på nålar för att få reda på vem, vad och hur så vill jag veta.

De största problemen är Mark Wahlbergs karaktär som är alldeles för formstöpt. Också hans bakgrundshistoria som är tragisk men inte riktigt kommer fram i rätt ljus för att skapa obehag och engagemang. Allen Hughes tar inte tillvara på varken Catherine Zeta-Jones, Wahlberg eller Russell Crowes talanger och verkar ha nöjt sig med halvdana insatser och det märks, speciellt på Zeta-Jones, då hon aldrig sett mer uttråkad ut än här. Så det blir en givande handling framförd halvdant utan att man vill lära känna någon av karaktärerna, vilket är ett stort problem då Billy Taggart hade behövt vara mer av en Vic Mackey från The Shield eller Leon från… ja, Leon.

Broken City hade behövt plocka fler poäng för att få ett högre betyg, men är ändå en film som klarar sig hyfsat på ett duktigt manus och med Allen Hughes bild av New York. Inte en film att välja i förstahand men ett gott alternativ när det är ont om annat och man bara måste se någonting, oavsett vad det är.

INGA KOMMENTARER