Bringing up Bobby Packshot DVD

Milla Jovovich är så bra!


Skådespelerskan Famke Jenssen, som många känner igen som Jean Grey från X-Men, ger sig in i producent, manusförfattar och regissörsbranschen med sin första långfilm Bringing up Bobby. En familjärt drabbad insyn i hur det kan vara om man kommer till Amerika från Europa med hopp om lycka och möjligheter.

Milla Jovovich spelar Olive Younger, en singelmamma som sysslar med bonfångeri och är skicklig på det. Med list och lurifaxmetoder tar hon sig fram samtidigt som hon tar för sig. Män litar på henne, med sina manliga baktankar… och hon rycker undan mattan från under deras fötter och är som bortblåst innan de slagit i marken. Så har hon lyckats hålla igång livet för sig själv och sonen Bobby, en blond pojke med ett stort leende som älskar och ser upp till sin mamma mycket.

Men livet som bondfångare är såklart inte hållbart och Olive bestämmer sig för att lägga kriminaliteten på hyllan. Ett gott val som inte spelar någon roll inför lagen och alla som hon lurat. Förlåtelsen är långt bort och när Olive hunnits ikapp blir det finkan på en gång. Kvar står Bobby, som antingen kommer förflyttas till ett ungdomshem medan Olive avtjänar sitt straff, alternativt flyttar in hos det generösa paret Kent och Mary (Bill Pullman & Marcia Cross) som gärna ställer upp som temporära adoptivföräldrar. Oavsett vad Olive väljer så förlorar hon lite av sin modersroll, frågan är om det är det som är viktigt eller om Bobby’s bästa kommer att sättas i första rummet.

Det ska sägas, att det är inte ofta som en totalkontrollerad (i den mån det finns fortfarande) produktion från en förstagångsregissör blir såhär bra. Jenssen har fått god hjälp förvisso, med rutinerade Jovovich som verkligen skiner i Bringing up Bobby, men också från Bill Pullman, Marcia Cross och den mindre involverade men ändå väldigt välinskrivne birollen som Rory Cochrane, vännen till Olive som inte direkt fungerar som ett gott inflytande. Hela filmen sprudlar av någon oskyldig sorts glädje som aldrig riktigt kliver åt sidan trots att det både finns plats för både skoj och dramatik. Färgglatt inrett både bland personligheterna, Amerika som visas ur flera vinklar men främst ur perspektivet som immigrant och allt vad det kan innebära.

Jag blir glad av Bringing up Bobby, kanske för att jag är förälder själv och kan identifiera mig i vissa scener där Olive porträtteras som otillräcklig men full av kärlek. I grund och botten är hon en godhjärtad person men hennes val i livet är av den sorten att hon riskerat allt, något naivt, men hon är ändå en lätt att tycka om, varför hon säkert blivit en så framgångsrik i sina kupper.

Manusmässigt lämnas en del att önska, vissa ledande händelser känns inskrivna bara för att få saker att hända och det är i vissa fall svårt långsökt. Det stannar kvar som ett irritationsmoment när filmen är slut och tar bort lite från det jag hellre hade sett förstärkt, som idoliserandet av den kämpande modern eller gärna en större, bättre inskriven konflikt och mer dramatik. Som det är nu, lite för snällt och okontroversiellt.

Tycker du om filmer som fokuserar på relationer, som blandar glädje och sorg i lagom dos och inte rör upp alltför mycket känslor, så är det här helt rätt film för dig. Det är lika trevligt som bilden på fodralet vittnar om, och är du ett fan av Milla Jovovich så har du en väldigt trevlig sittning med den här filmen för hon är riktigt bra.

INGA KOMMENTARER