Hela Gänget i Bridesmaids

Bridesmaids är en jätterolig och smart film med tv’s roligaste kvinna i centrum!


Kristen Wiig har varit min favorit inom humorproduktion sen flera år tillbaka och så fort hon medverkat någonstans så har jag tittat. Saturday night live, MacGruber, Bored to death och Paul för att nämna några minnesvärda program. Oftast har hon bara medverkat och inte tagit tillräckligt mycket plats. Det förändras i Bridesmaids – där Wiig står för både huvudroll och medverkan i manusskriverierna, tillsammans med Annie Mumolo.

I Bridesmaids spelar Kristen Wiig Annie, en go kvinna som har en bästa vän i Lillian (Maya Rudolph), en förlorad passion i konditorbranschen, ett par misslyckade försök här och där och lite till i sitt bagage. Motgångar i livet är ingen favorit och detsamma lunkar på i ganska lagom takt med vänskapliga fikadejter för att piffa upp vardagen.

BridesmaidsFörändringar är ibland oundvikbara i filmens värld precis som i verkligheten och precis det som inte får hända händer. Lillian förlovar sig och bröllopet med alla dess förberedelser låter inte sig väntas på. Annie ger skenet av att vara glad – men ensamheten står och knackar på hennes port. Värre blir det när Lillian presenterar Annie för Helen (Rose Byrne), en ny vän, en konkurrent, en nemesis som är på väg att stjäla barndomsvännen med kontakter, tillgångar och ett glamorösare koncept än lådvin och Marabouchoklad. Kampen om att vara den bästa brudtärnan kan börja, och det blir ingen lätt liten sak.

Med skådespelerskor som Kristen Wiig, Rose Byrne, Maya Rudolph i fokus omgivna av starka biroller i Ellie Kemp, Melissa McCarthy, Chris O’Dowd och lite extra humor från Matt Lucas och Rebel Wilson är det lätt att välja favoriter, då det finns ett brett urval av original att gilla eller ogilla. Wiig står i centrum med sin Annie och hennes kamp att hitta tillbaka till livets ström, tyvärr för hennes skull så kastas det bara kurvbollar och hon missar varenda lyra.

Bridesmaids ser inte ut att vara något annat än en chickflick med en mängd olika stereotypkvinnor på fodralet men det är den faktiskt. De underdåniga kvinnorna som följer världsidealen syns inte till ofta och när de väl gör det så får de sig en dos av den vanliga kvinnans verklighet, vilket ofta skrämmer bort dem. Bridesmaids är en beundransvärd film för sin normalitet som inte vandrar över till realism utan håller sig i det fiktiva. Skämten är överdrivna, ofta fysiska, kroppsfunktioner spelar en stor roll, raseriutbrott, direkta skämt, smarta dialoger. Handlingen är enkel men välskriven och förväntningar införlivas med ett antal backar att klättra först, det hade fått plats med större personporträtt bland dem som rör sig kring Annie, det är en av de få nackdelar jag kan komma på.

Blurayen är snygg utan att vara något utöver det speciella och jag fick hem den med en tillhörande digital kopia, som jag gjorde ett försök att tanka hem. Besviken gav jag upp efter ett tiotal försök och en förbrukad kod senare utan att lyckats. Universals program för de digitala kopiorna behöver fixas, det var alldeles för krångligt, koden kunde bara användas en gång (från samma ip) vilket betyder att om någon skulle lyckas få igång filöverföringen, få strömavbrott eller något liknande – så är det kört. Dock erbjöd sig Universal en lösning snabbt, så hjälp fanns att få, men då hade jag redan ledsnat både en och två gånger samt hunnit se Bridesmaids på tv’n också. Det här påverkar inte filmens betyg – men kan ju vara bra att veta.

I övrigt så finns det med över 2 timmar med extramaterial på blurayen och det är det bara att sätta tänderna i, det är det vanliga köret men i stor omfattning, borttagna scener, musik, Bakom kulisserna och så vidare.

Det här är helt klart en film som jag kan rekommendera till precis alla. Den har humor, självdistans, trevlig handling och är väldigt underhållande. Skratten kommer naturligt och lätt, så det är bara att luta sig tillbaka och ta det lugnt ett tag – Kristen Wiig & Company fixar resten!

INGA KOMMENTARER