Bourne Ultimatum

The Bourne Ultimatum spinner vidare där Supremacy slutade.


Bourne var tillgången, den dödliga lösningen på regeringens problem som i den första filmen tog sig i kragen och började fundera vad han egentligen höll på med, vem var han? Han vände sig mot sin arbetsgivare i sitt självbejakande och bestämde sig för att gå till botten med sin egen identitet, ett åtagande som visade sig ytterligt svårt. Hans arbetsgivare CIA var inte sugna på att dela med sig av den information de hade, därför måste Bourne söka sina svar på annat håll, och i The Bourne Ultimatum börjar han närma sig svaren – men det är fortfarande en lång väg kvar.

I den tredje filmen om Bourne fortsätter Matt Damon skina i sin roll som Jason Bourne, jag har inte riktigt förstått var hans omtalade talang finns men har efter att sett extramaterialet i alla fall förstått att han är hängiven sitt arbete när han är involverad i en inspelning. Som Bourne känns Damon helt perfekt även om han har brister i andra sammanhang, hans största tillgång är att han kan se iskall ut i situationer som skulle få vilken julstressad praktikant i kassan på Clas Ohlson som helst att avlida på fläcken. En annan fördel för Matt Damon är att han är duktig praktiskt, köra bil och ta in koreografi till exempel, båda talangerna där kommer väl till hands i Greengrass’s vision om en ultimat actionfilm.

Paul Greengrass har lekstuga i Bourne Ultimatum tillsammans med sitt team av duktiga kameramän, stundkoordinatorer och koreografer, det märks speciellt mycket i extramaterialet då det är tillängnat effektmakeri till 90%. Så är även fallet i huvudingrediensen på denna dvd, filmen är fylld till sprängningsgränsen med jakter, explosioner, finurliga kamerlösningar och såklart mord, konspirationer som bara växer med mera med mera, med mera.

The bourne Ultimatum är inte den bästa film jag sett i år, men det är den bäst och mest intressanta actionfilmen jag sett, just för att det finns många innovativa bitar i filmen som jag inte sett förut. Väldigt roligt att stirra sig igenom.. Jag använder ordet stirra för i röken av effekterna finns ju en handling, och den tappar jag faktiskt intresset för när jag väntar på nästa häftiga scen, effekterna blir till en tvåtimmars tripp som jag sen inte kommer tala om, tänka på eller komma ihåg dagen efter. Det är en modern och häftigare variant av Blues Brothers utan komedin och mer spring i benen. Bourne ultimatum är den minst intressanta av de tre filmerna som kommit ut, rykten säger att det kan komma fler filmer beroende på hur det går med böckerna nu när det ju inte är originalförfattaren Ludlum som sitter och skriver längre. Kvaliten kanske får sig en törn, vad vet jag, har inte läst en endaste Ludlumbok i hela mitt liv. Det jag vet är dock att om det görs fler filmer om Jason Bourne så hoppas jag att de görs med andra motiv än blockbustertänket – money, money, money.

I den här utgåvan finns det en hel del “explosivt bonusmaterial” som jag gillar starkt, det är allt från bilkörning till kamerauppsättningar och förklaringar till vad för sorts glas som används där det krossas sånt och mycket mer. Extramaterialet får mig faktiskt mer exhalterad än själva filmen, det är väl värt att se så missa det inte om du införskaffat dvd’n redan.

INGA KOMMENTARER