Border Run

En hafsigt sammansatt thriller som inte berör.


Förutom det fåtal mexikaner som ges en röst i Border Run är det en dans för Sharon Stone. Tyvärr har hon för höga klackar och stapplar mest omkring på dansgolvet i otakt, som den amerikanska hjältinnan vars ideologier utmanas när hon korsar gränsen mellan USA och Mexiko.

Sofie (Sharon Stone) är en högerdriven reporter som älskar att sätta åt sympatisörer för humanistiska frågor. Hennes bror (Billy Zane) är den raka motsatsen, en hjälparbetare i Mexiko som försöker få över de som behöver hjälp till “frihetens land”. När Sofie en dag inte lyckas nå sin bror och möts av pistolskott i telefonluren så bestämmer hon sig för att undersöka. Den mexikanska polisen är ointresserad (i vilken film har de någonsin intresserat sig för ett brott?) och det blir ett renegade-uppdrag som leder Sofie rakt in i en härva av människosmuggling. I sitt sökande blir Sofie en medresenär på en smuggelresa och får uppleva fasorna det innebär att byta land illegalt via egna erfarenheter – det blir en läxa hon snart ska glömma, samtidigt som hon för varje mexikan som mister livet tar sig ett steg närmre sin förlorade bror.

Border Run Bluray CoverOm du trodde att Border Run skulle ta upp problematiken med illegala resenärer som riskerar livet för att starta om i USA så trodde du fel. Filmen rör sig i de här kretsarna och den ger en bra insyn i hur det förmodligen skulle kunna gå till. Men istället för att ta det ämnet på allvar och fördjupa, kanske skapa en debatt eller goda tankegångar så har valet att försköna Amerika och amerikaner och passivisera eller göra antagonister av Mexikaner ställts i fronten. De dolda budskapen i Border Run är ungefär lika svårtolkade som det är att gissa att ett paket Lätta innehåller margarin och spektaklet avslutas till och med med bilden av en vajande amerikansk flagga i motljus.

Border Run handlar om en Amerikansk (och faktiskt riktigt svårgillad) kvinna vars tankesätt rubbas när hon flyttas ur sin komfortzon. Hennes kamp är inte den av den noble riddarens utan motiverad av att rädda en familjemedlem. Allt hon lär sig, alla chocker hennes system får utstå är lika mycket värda som löv som drar förbi när du är ute och promenerar. Du märker dem, kanske ett löv fastnar på din sko, men det ramlar av, du tar inte med dig lövet hem. Sharon Stone gör en av sina minst glamorösa roller som Sofie och hennes skådespelande är inte direkt stabilt, karaktärsdragen i hennes roll förändras konstant och hon är rent ut sagt usel på att agera påverkad, både av händelser i filmen och av den ökända tequilan som måste imundigas under ett Mexicobesök.

Eftersom Stone direkt visar prov på att det här inte kommer att vara hennes bästa framträdande så hoppas jag såklart på Billy Zane. Även om han inte är känd för att leverera så går det ju riktigt bra ibland. I Border Run har han dock belönats med rollen som försvunnen bror och behöver inte direkt slita ut sig där han sitter. Ytterligare en besvikelse men inte fullt lika mycket som i gnället från förra paragrafen. Han sköter sig, i tystnad.

Inte heller fungerar Border Run i klippning och regi. Det är hafsigt i båda fallen och en timme här, en timme där klipps blatant bort istället för att lägga till småsekvenser som förklarar vad som händer. Jag misstänker lathet och orutin, oavsett vilket så är det jobbigt. Ytterligare saker som inte är särskilt roliga är jargong och rutiner som gäller Mexikanska hjälparbetare vid gränsen, ibland har jag inte en aning om vad som gäller – men det spelar mindre roll då filmen fortsätter mot en given destination ändå. Det finns mycket mer att klaga på när det gäller valen som gjorts i Border Run, men den listan tänker jag inte skriva ned – utan hoppas att du litar på mitt omdöme i det här fallet.

Potentialen fanns i manuset men slarvas bort någonstans i filmens motiv. Skådespelarna är inte de sämsta man kan få tag i, men just här misslyckas de ordentligt. Border Run ger inte mycket mer än ytterligare avsmak för glorifierandet av Förenta Staterna på andras bekostnad och den politiskt laddade thrillern med actioninslag och bredd som jag hoppades på är verkligen kosmiskt långt borta. Det är trams i filmform och en skämsfilm för både Stone och Zane, men främst för producenter (bland andra Stone) och regissören som borde frågat sig; Varför gör vi inte något vettigt av det här?

INGA KOMMENTARER