Borat

Jak sie masz?


Borat är vad jag skulle kalla kulturellt missanpassad i den västerländska världen, men mycket villig att lära sig, en modern Mr. Bean från Kazakhstan som inte drar sig för att göra narr av helt oanande personer och det som är så fyndigt med Borat är att ingen verkar inse att han är en engelsman i förklädnad.

Sacha Baron Cohen har tidigare spelat Borat, då som ett antal reportage i tv-serien Ali G. Succén var ett faktum och jag kommer ihåg hur han drev med överklass, farmare och alla runt omkring. I Borats egna film så drivs det även där med folk, i synnerhet amerikaner. Borat får som uppdrag av Kazakhstans kulturministerie att rapportera om USA’s kultur till hemlandet och göra en dokumentär för att öka Kazakhstans status och förhoppningsvis tjäna lite pengar. Tillsammans med producenten Azamat Bagatov (Ken Davitian) reser Borat till stormakten Amerika för att spela in sin film, men efter att på hotellrummet ha sett ett avsnitt av serien Baywatch får redan där vår journalist problem att hålla sig till den utsatta planen, han har en ny idé, ett nytt mål i livet, Borat ska söka kärleken i Kalifornien!

Filmen Borat utvecklar karaktären som var en bifigur i Ali G och tar den tafflige utlänningen till en helt ny nivå, han får träffa på en rad väldigt olika personer på sin resa när han tar körlektioner, får lektioner i humor, frågar om vägbeskrivning och hur man bäst lever ”thuglife”. Van med en helt annorlunda värld som även den visas för att skapa nyans överväldigas Borat med intryck och känslor. Den utveckling som sker känns fräsch och nödvändig för överlevnaden av filmen då upplägget är ganska repetetivt, om än med en sidohistoria som tar filmen vidare så blir det ganska mycket ”samma – samma” fram och tillbaka. Nu är ju inte det nödvändigtvis en dålig sak, för när man satt sig ner i soffan för att se Borat så har man ju en idé om vad som komma skall. Och det levereras definitivt, allt övrigt får ses som pluspoäng och det klirrar in en hel del såna under filmens gång.

Borat är rolig, så enkelt är det. Sacha Baron Cohen tar sig för av allt han kan för att skapa ovana situationer med en stark känsla för vad som är tabu och vad som är obekvämt för omgivningen. Smarta upplägg borgar för smarta scener som lätt skulle kunna nonchaleras som trams, men som egentligen faktiskt behöver en underliggande intelligens för att fungera i humorsammanhang, och det fungerar varje gång.

Jag tror inte att jag kommer se om Borat någon gång snart, för det är en ”bäst före” film och utgångsdatumet är densamma som filmens slut, men en gång räcker bra för att få undan lite tid från verkligheten och få skratta och ha roligt. Så har du ett sinne för humor, har du inte sett Borat på film så tycker jag att du borde ta dig tid och engagera dig lite i Engelsk-Kazakhstansk journalistik, när den är som bäst!
“Jak sie masz?”

INGA KOMMENTARER