Bong of the dead

Lågbudget med sköna specialeffekter.


Tarmar, blod och zombies är det som fler och fler söker efter när de ska välja kvällens eller helgens film. Thomas Newman vet om det här och tog sig friheten att lägga till en till ingrediens i sin film Bong of the dead. Nämligen cannabis!

Vi får lära känna de två marijuanaälskande dönickarna Edwin och Tommy som under en överväldigande zombieepidemi lyckats framställa ett potent medel som får deras marijuanafrön att växa till färdiga planter på bara några sekunder, från zombiehjärnsustans! Uppspelta av sin nya genistatus inför varandra blir de så till sig att de råkar röka upp hela sitt förråd och står plötsligt utan både droger och nytt gödningsmedel, de måste därför resa till en av de hårdast besmittade zonerna för att skörda zombiehjärnor, för det är bara från dem de kan återfå sin efterlängtade och välbehövliga buzzzz……

En komisk splatterfilm med zombies som sjunger det brummande ledmotivet medan protagonisterna mest häpnas över serietidningar och de droger de lyckas ramla över på vägen mot sitt mål. Bong of the dead handlar inte lika mycket om resan eller målet som den gör om att ha kul hur förjävligt det än kan tyckas vara här i världen, och enklare blir det ju såklart om man är en total sylthjärna utan några bekymmer av något slag.

Med gott om inälvor som rörs runt i av hungriga odöda, en halvsexig vixen och en nazistinspirerad superzombie så förblir den här filmen i alla fall en ganska rolig sak att ta sig igenom trots att den består av en fantastisk mängd onödig dialog, långdragna scener som nästan tycks vara skapta för en påtänd publik och dess reaktionsmönster plus ett evigt juckande av skrev mot kameran. Montage tycks vara en av Thomas Newman’s (regi, manus, musik, producent m.m) favoritgrepp och det är det som gör de roligaste bitarna i hela filmen, på något sätt så tänker jag mig att Newman förmodligen skulle lyckas bättre med galna musikvideos till garageband eller någon form av Youtubekändisskap, ungefär så långt tar han sig i Bong of the dead.

Men även om det inte är något mästerverk så finns det något att hämta för alla som tål med att titta på lågbudgetproduktioner. Jag har läst men kan inte verifiera att den här filmen gick loss på under 5000 dollar, vilket ju är smått fantastiskt med tanke på slutresultatet. Specialeffekterna är över medel och faktiskt rätt trovärdiga, Newman använder sig av en hel del rent av vidriga bilder för att skaka om sin publik, det exploderas huvuden, skjuts vilt, festas på tarmar i tv-soffan och en hel del bra mycket mer vidriga och detaljerade saker.

Bong of the dead är en väldigt annorlunda zombiefilm som bjuder in splattergenrens ofta komiska inriktning och lyckas hyfsat bra med det, en av de största betygssänkarna är det jobbigt larviga skådespelet, Harold & Kumar hade varit roligare än de här jönsarna, som aldrig riktigt får till det hur de än försöker. En galant fyllefilm på både killkalas och tjejkalas men inte direkt något jag rekommenderar att sitta själv och tråggla sig igenom, bäst sedd med sällskap och möjligen smått påverkad av vad man nu häller i sig på kvällen, det vet ni bäst själva.

INGA KOMMENTARER