Blood Tracks Packshot DVD

B-film för skräck- och glamrockälskarna!


Mats Helge Olsson är möjligen en av Sveriges kultigaste filmmakare med filmer som Ninja Mission, The Mad Bunch (med David Carradine) och skuldfällan “Sverige åt Svenskarna” i bagaget. Från sjuttiotalet och framåt skrev, regisserade och producerade Olsson filmer som inte skulle vinna några större priser, vilket säkert inte vara ambitionen heller…

I mitten av karriären, när Olsson faktist satt fängslad (enligt Peo Thyrén i extramaterialet) så kontaktades han av glamrockbandet Easy Action. De sökte sätt att nå ut längre till ny publik och i släptåg till det amerikanska rockbandet Kiss och slemrockaren Prince så vore ju en film ett alldeles utmärkt sätt att exponera sina talanger. Resultatet blev en underhållande, tuttfläktande, våldsam b-film signerad Mats Helge Olsson, inspelad i Jämtländska Funäsdalen där stugorna har vita knutar och alla talar engelska.

I Blood tracks får vi följa med bandet Solid Gold (Easy Action som valde ett annat namn för att marknadsföra sig själva!) samt ett gäng överkåta fotomodeller och några världsvana filmproducenter. De ska spela in en scen till Solid Gold’s nya musikvideo och är ute efter lite fina vyer, lite party och mycket sex. Inspelningarna avbryts rätt snabbt när lavinerna börjar avlösa varandra i bergen och ett osynligt oväder hindrar dem från att lämna platsen. Japp, det är oväder hela filmen – men det snöar aldrig. Och för att lägga kaka på kaka, vilket givetvis måste ske för att den här filmen inte ska bli en billig mjukporrfilm i Jämtland, så finns det ett annat mycket mer allvarligt hot i krokarna – nämligen en hel familj mördande missfoster som bara suttit och väntat på att det skulle dyka upp lite glamrockare att få sätta tänderna i!

Blood Tracks är, som du säkert förstått redan rätt så långt ifrån pretentiös filmkonst där du erbjuds eftertanke eller någon form av provokation förutom det som den tilltänkta publiken ändå ser filmen för (blod, sex & rock’n’roll). Det är underhållning där det inte spelar någon roll om du sitter och tittar ner i popcornskålen halva filmen för att sortera bort de opoppade kärnorna, enkelt upplagd, enklare berättad och med (i bästa fall) mediokra skådespelarinsatser och regi.

Manuset är fyllt med fruktansvärt många heltokiga repliker, till exempel så argumenteras det alltid för att separara grupper för att täcka mer mark på egen hand – vilket självklart leder till fler enkla dödsfall med mer kreativa lösningar. Värt att nämna är också en osannolikhet som jag hade väldigt roligt åt. Det är att lokalbefolkningen som är tänkt att komma till rockarnas räddning äger en helikopter som de inte kan använda på grund av ovädret. Men de har ingen snöskoter i reserv utan måste vänta halva filmen på att få en levererad. Det är löjliga smågrejer som de här som präglar filmen på allsköns olika sätt. Väldigt typiskt för b-filmer, som ska spelas in snabbt och billigt. Allt det dåliga blir värdehöjande eftersom det är rätt enkelt att finna humorn i hur illa genomtänkt det faktiskt kan vara ibland.

Det här är ju småsaker som jag gnäller på, det finns mycket större problem med Blood Tracks och beroende på vilken inställning man har så skulle i stort sett allt kunna slaktas, en analys är bortkastad tid. Och analyshumör var jag inte på när jag såg filmen. Jag laddade upp med popcorn i soffan (hade inga ostbågar) efter en riktigt lång dag med blöjbyten, matlagning, städning och andra generellt rockiga och helcoola sysslor och myste mig sen igenom hela filmen utan att varken bli besviken eller ha tråkigt. Mina förväntningar var att få se en redigt dålig film som förhoppningsvis skulle underhålla mina minst berömvärda begär – blod och sex på film, samtidigt som den skulle vara tillräckligt bra för att hålla mig vaken, vilket den är.

Det är alltid positivt att se kultfilm på dvd och med Studio S’s satsning på långa extramaterial-klipp är väldigt uppskattat. Tyvärr finns det ingenting med regissören att visa, möjligen eftersom han enligt vad jag läst inte talar med pressen. Istället finns en intervju med ett par av medlemmarna i Easy Action och en konsert med mini-biografier mellan låtarna som tillsammans löper över timmen långa. Bandets diskografi i bildform, ett bildgalleri och trailers samt en fristående musikvideo. Helt ärligt så tittade jag inte på allt, men för fans av Easy Action så misstänker jag att det här är ett måste att äga. Man får till och med en bonus-cd med i dvdfodralet som enligt Studio S är limiterad till 1000 exemplar.

Blood Tracks är ingen bra film, men det finns ingen anledning att du hoppar över den i alla fall. Det är svenskproducerad b-film på engelska, inspelad i Funäsdalen av alla ställen och trots att det aldrig blir särskilt bra så är det hypnotiserande och väldigt roligt att titta på. Kanske är det på grund av modellerna, möjligen för att det är en väldigt tokig handling eller på grund av Mats Helge Olssons fingertoppskänsla. Någonting är det i alla fall, så trots det låga betyget så tycker jag, för rätt publik, att det här är en film ni måste se.

INGA KOMMENTARER