Blixten i trubbel

En mix av Ensam Hemma, Bolt och Toy Story!


Från nWave Pictures som gjorde storsuccé i Sverige med sina animerade filmer om den lilla sköldpaddan Sammy (Sammy’s Äventyr) har det nu kommit ännu en hjärtvärmande historia. Den om Blixten och det magiska huset.

Blixten och det magiska husetDet är berättelsen om den lilla övergivna katten Blixten som adopteras av en äldre, tokig trollkarl som bor med sina levande manicker och talande djur. En spännande ny värld för det fyrtassade djuret som bara har vänskap och kärlek att erbjuda, tills han inser att alla i huset inte är lika välkomnande och för att få stanna, ja då måste man förtjäna sin plats.

Och chansen att förtjäna sitt uppehälle erbjuds snart då trollkarlens mäklande brorson har spänt ögonen i det gamla rustika huset och hoppas kunna skjutsa gubben på ålderdomshem för att sälja det och tjäna en ordentlig hacka. När trollkarlen olyckligt cyklar omkull och hamnar på sjukhus blir det djurens sak att stoppa brorsonens säljförsök, i ett Ensam Hemma-liknande upplägg där spänning blandas friskt med många skojigheter.

Handlingen i Blixten och Det Magiska Huset är inte direkt något banbrytande nytt utan som sagt en blandning av olika framgångsrika och erkänt populära filmer där Bolt, Ensam Hemma och Toy Story är de mest uppenbara. Gillar dina barn någon av de tre så kommer de nog att gilla Blixten också, för den är hyfsat rolig med plus i kanten för att det är en väl-animerad film med mycket färg och form, där bara bakgrundsbilderna lider av en livlös stelhet. Filmens många goda karaktärer är älskvärda och äventyrslystna och fåtalet “onda” bara lustiga och klantiga vilket gör att Blixten fungerar även för dem som är under 7 år. (Som är den satta åldersgränsen.) Rekommenderat att mamma eller pappa sitter med såklart. På det stora hela är Blixten en trevlig film för fredagsmyset som inte signerats Disney, Dreamworks eller Pixar och det behövs enligt mitt tycke fler såna för att bredda marknaden lite.

Jag lider lite av att de svenska rösterna är betydligt sämre än de engelska, vilket man tyvärr inte kan jämföra direkt då utgåvan som inte ens har med det engelska ljudspåret, en bort-prioritering som jag inte begriper mig på – men som händer alldeles för ofta.

Blixten spelar nu också huvudrollen i en här hemma efterlängtad uppföljare med liknande titel. (Thunder and the Haunted Mansion) Dock verkar det som om att det kommer handla lite mer om läskigheter i huset så en mix av Ensam Hemma, Toy Story och Casper kanske är att förvänta. Vi får se, tills dess är det bara att hålla tillgodo med det magiska huset.