Jason Statham i Blitz

Polismördare vs. Mördarpolis.


Blitz DVDJason Statham spelar Tom Hardy, kriminalaren som gjort sig känd för sina okonventionella metoder och våldsamma beteende. Hans nya partner Porter Nash (Paddy Considine) är raka motsatsen, en metodisk tänkare med ett bittert förflutet inom poliskåren, då han alltid trackats för sin sexuella läggning. Samma sak sker när han efter förflyttningen paras ihop med stationens hårde hårding och de båda ställs inför en ordentlig prövning tillsammans, både som ett team men främst på grund av vem de jagar. Blitz, en lika skicklig som galen seriemördare med siktet inställt på samhällets beskyddare. Poliserna.

Ibland är det bara så att jag måste se en Statham-rulle för att rensa skallen från det tunga alla draman och dokumentärer lägger på mig. Statham har blivit min avslappningsmedicin och genom Crank, Wild Card, Transporter och många fler filmer har min kritik av hans ständiga roll (Dirty Harry 2010) förvandlats till en viss beundran. För han gör ju den här rollen så suveränt bra.

I Blitz är Statham lika stabil som en av televerkets gamla telefonstolpar och han gör mig inte besviken. Mot sig har han dock ett manus som förvisso är stelt som en stolpe men inte särskilt stabilt. Det med slapp ospännande regi och väldigt få dynamiska karaktärer runtomkring så blir det här en av de sämre Stathamfilmerna.

Stjärnan bredvid stjärnan får inte glömmas och han heter Paddy Considine. Han är väldigt bra och hans roll är på pappret väldigt intressant, en homosexuell kriminalare som kanske kan utmana actionnormen, men som tyvärr bara konstateras vara homosexuell, konstateras vara immun mot mobbing och sen faller tillbaka i att vara ytterligare en polis som är på jobbet för att jobba. Vilket i och för sig, sett från en annan vinkel, är helt normalt det också. Men varför inte ta tillvara på tillfället att bredda genren om nu sexualiteten tvunget måste annonseras som något speciellt? Någon med makt fegade ur och det är riktigt trist.

Men ändå… …det viktiga i en seriemördaraction är inte poliserna och vilka de är (det har man seriemördarthrillers till) utan publiken är ju mest intresserad av vem mördaren är, hur hen fångas, lösningen, motivet, rakt av “the whodunnit?”.

Där missar Blitz också mål med en tåfjutt och avslöjar mördaren på tok för snabbt varpå mysteriet således hystas direkt i soporna. Kvar är karaktären och motivet bakom morden, men inte heller där nås det särskilt långt. Blitz är en nolla med en medioker plan och väldigt lite personlighet och även om skådespelaren får agera ut och leva rövare bäst han vill så känner jag aldrig något annat än att han är just en nolla, som med mycket tur och timing lyckats mörda tillräckligt med folk för att bära epitetet “serie” före mördare.

Om Statham är min medicin och avkoppling så är Blitz motsvarigheten till pulvret av gamla piller i botten på medicinburken. Den ger en viss effekt, men det är så mycket bättre med hela piller.