Drew Barrymoore & Adam Sandler

Förpestar världen.


På ytan är det här en feelgood romantisk komedi. Med Adam Sandler och Drew Barrymore. Alltså en förmodligen lite flamsig, men totalt ofarlig film. Det hade varit okej. Ibland behövs såna filmer. Men Blended visar sig vara betydlig mycket värre än så. Den är den mest korkat rasistiska och häpnandsväckande sexistiska film som Hollywood spottat ur sig sen… sen… ja, jag vet inte. Kanske gjordes det några obetänksamma filmer under 80-talet som kan mäta sig i dumhet med Blended. Men förmodligen inte, förmodligen måste man gå längre tillbaka för att hitta dess like, åtminstone bland storsäljande filmer med kända skådespelare.

Blended posterAdam Sandlers karaktär är ensamstående pappa till två döttrar. Drew Barrymores karaktär är ensamstående mamma till två söner. De går på en blinddate tillsammans men ogillar instinktivt varandra. Sen stöter de in i varandra av slump och ogillar fortfarande varandra. Sen råkar de åka till Afrika med samma resebolag (fast de ser inte varandra på planet utan märker det först framme i Afrika) och ska bo i samma hotellrum. Ja, det låter lite krystat… men det förklaras på tillräckligt okej sätt i filmen för att man ska acceptera premissen. Det är ju trots allt en romantisk komedi, och att Adam Sandler och Drew Barrymore ska bli tillsammans är ju ingen hemlighet direkt. Det är uppenbart sedan allra första scenen.

Här någonstans i filmen börjar det krypa riktigt obehagligt i mig. För afrikanerna porträtteras som tramsiga, uppspelta, bredleende med kritvita tänder, konstant sjungande och dansande. Det känns stereotypt på ett 20-tals vis. Men det blir värre. De framställs också som lata och att de totalt saknar säkerhetstänk eller ens sunt förnuft. Säkerhetsvakterna sover (!) mest hela tiden och i nödsituationer är de obrydda, ointelligenta och ansvarslösa.

Jag har aldrig sett något värre. Det är så öppet rasistiskt att jag inte vet vart jag ska ta vägen.

Och då har jag inte ens tagit upp könsrollerna. Enligt den här filmens logik är det naturligtvis omöjligt för en pappa att förstå sina döttrar, så han ta dem till en herrfrisör och klär dem i sportkläder från affären han jobbar i. Det går ju inte, för då kan ingen kille gilla dem. Det behövs en kvinna (här kommer Drew Barrymore in som en räddande ängel) som shopar pushup BH, sminkar och tar med till frisörsalong för att ta fram den riktiga skönheten. Och först då blir en kille intresserad.

Samma sak fast omvänt är det när det Adam Sandler krävs för att få Drew Barrymores killar att lära sig slåss, åka fyrhjuling och göra andra häftiga saker.

Återigen måste man gå tillbaka ganska många decennier för att få dessa stereotypa könsroller så osmakligt serverad för en. Jag stängde av. Jag ville helt enkelt inte se klart den här sörjan.

Så vad har hänt? Är det här ett tecken på att konservativa idéer, rasism och sexism återigen vinner fotfäste? Eller är det bara ett olyckligt ogenomtänkt snedsteg av manusförfattarna Ivan Menchell och Clare Sera, producenten Frank Coraci och skådespelarna? Jag vet inte. Men det här är definitivt en film som förpestar världen, som gör den till en lite sämre plats för oss alla att leva i. Alla inblandade borde skämmas.

Om den i alla fall hade varit rolig så att det fanns nåt försonande drag. Men tyvärr är Blended inte ens det.