Black Dynamite

Självironisk och rolig, rakt igenom.


Blaxploitation är en genre som jättemycket folk snackar om men ingen egentligen kollar på, i alla fall inte dom som tycker att Foxy Brown är världens coolaste baserat på hennes namn och för att Beyonce gjorde en liknande men hetare dam i Austin Powers Goldmember. Blaxploitation är oftast skit och det är därför det är så coolt att gilla det. Pimps & hoes i dålig kvalité med usla skådisar fungerar ju alltid liksom…

I Black Dynamite tas det tillvara de flesta fel som är vanliga i blaxploitationgenren. Tagningar som gjorts en gång klipps om lite eller accepteras som de är med mickar i överkanten på bilden, dåliga beslut, felaktiga repliker och så vidare. Filmen i sig är mer avancerad med effekter och explosioner än de filmer i jag sett av den här typen och det är faktiskt rätt så bra det, för hade det inte varit en komedi/parodi/nostalgitripp på en hel genre så hade black dynamite varit årets sämta dvd.

Men eftersom teamet bakom den här filmen uppenbarligen har en hel del humor att dela med sig av så blir det här en relativt klockren komedi. Den skulle lika gärna kunna ha gjorts av ett gäng studenter med alldeles för mycket tid mellan tentorna men som tur är så var det inte så och vi slipper streama det hela på Youtube. Filmiskt sett så är det snyggt gjort och inte alltför uppenbart att det är med vilje som misstagen begås, med vissa undantag såklart. Det är ett skönt tempo i hela filmen och actionscenerna tar aldrig slut. Det blir lite för mycket sparka och slåss men det varvas med de mest hysteriskt roliga småscener och ideér som verkligen sätter punkt över I. Se till att inte missa en sekund av filmen då de roligaste bitarna är små enkla saker som kan kategoriseras som i-landsproblem eller übercoolhet.

Storyn är enkel, Black Dynamites (Michael Jai White) bror blir mördad och han vill självklart hämnas. Under sin nunchuckande och karatesparkande resa uppenbarar sig en djupare plott som är så pass underlig att jag inte kommer nämna den här, men för att förenkla det hela, det händer saker hela tiden. Black Dynamite glider fram och skrämmer slag på alla, om dom hinner reagera innan han släcker dem det vill säga.

Michael Jai White passar superbra i rollen som Black, han har stilen som behövs för att hålla rollen levande samtidigt som han har en härligt offbeataktig timing i sina punchlines och verkligen är duktig med nunchuckarna. Bland alla afrofrisyrer är hans den bästa, kanske inte den största, men kolla mustaschen när filmen rullar igång. Kung. Arsenio Hall gör även han en roll som hamnar på samma nivå, sköna killar i rätt sorts film. Hoppas det kommer flera.

Jag gillade filmen, den är barnslig och rolig. Väldigt underhållande och med bra referenser till en konstig filmhistoria som kanske fler borde ta sig en titt på. Kolla såklart Shaft och Foxy Brown, men följ upp det med Black Cobra, TNT Jackson och vilken film som helst som heter Black först, det brukar inte behöva vara svårare än så. Under tiden, njut av Black Dynamite. En jätterolig komedi.

INGA KOMMENTARER