The big lebowski limited edition digibook

En av tidernas bästa filmer, nu på bluray i magnifik förpackning!


Sen 1998 har kulten kring Ethan och Joel Coen’s ”The dude” spelad av Jeff Bridges bara växt och växt. En lättciterad film full av färgstarka karaktärer och bröderna Coens egna specifika filmstil har lagt grunden för en succé vars första mottagande var svalt, men som senare accepterats som en av, om inte den allra största komedierna som producerats under nittiotalet.

Fyra år efter att bluray lanserats i Sverige så släpps äntligen en blurayutgåva av filmen som jag självklart förbokade via en engelsk webshop och fick bara ett par dagar efter releasen. Aningen missnöjd med utformningen av fodral med tillhörande booklet visste jag ändå att jag skulle bli helnöjd med ytterligare en titt av den här filmen, som jag förmodligen sett runt en fyrtio gånger totalt efter ikväll, om inte mer. Jag är en av dem som följer Lebowski förstår du då kanske, men jag klär inte ut mig och har aldrig deltagit i Lebowskifest, eftersom jag drar en gräns någonstans i dimman över hur mycket jag kan hänge mig åt en film och den extra rymd som skapas runt den via fans och andra entusiaster. Inget fel i att hänge sig, men jag känner inget behov av något liknande.

Hur som helst. Filmen ramlar ned genom brevlådan och min fru tar ett foto av innehållet och MMS’ar det till mig eftersom jag arbetar heltid och inte sitter hela dagarna och tittar på film (även om många tror det). Jag tar inte ens ledigt resten av dagen för att åka hem för att kela utan känner mig bara nöjd över att ha ett exemplar i min ägo, det är en knepig känsla – det är ju bara plast och papper och HD-pixlar liksom.

När jag väl kommer hem hinner det ändå ta två veckor tills ikväll då jag tar mig tid att fippla ner blurayspelaren och sätta igång hemmabiosystemet för att tillsammans med Walter Sobchak, Jeffrey Lebowski, Maude Lebowski, Donny Kerabatsos och övriga välkända ansikten återigen gå igenom historien om hur ”The dude’s” matta blev helförstörd av Woo, se Walter hoppa ur bilen i 30km/t med en uzi insvept i papp som livförsäkring samt nioklassarens Larry’s jobbiga uppsyn medan hans far Arthur Digby Sellers ligger och andas via sin järnlunga i bakgrunden. Jag känner igen allt och skillnaden den här gången jämfört med VHS och DVD-släppen från tidigare är att det är bluraykvalité både på bilden och ljudet och det märks.

Jag, som ett fan av filmen äger två tidigare dvd-släpp och kan därför jämföra utgåvorna. För att först gå igenom hur de ser ut så ställs till och med den läckra collector’s edition-steelbooken från 2008 i bakgrunden nu när digipack-booken med tillhörande lilla blädderblad och matt-design kommit till hyllorna. Lite större och tjockare än en vanlig blurayfilms fodral står den här ut en liten bit. Den syns, för dem som tycker det är viktigt. De vanliga keepcaseutgåvorna av filmen har inte en chans.

Bildmässigt så är den nya utgåvan skarpare och fräschare utan att vara i toppklass som Spiderman eller andra senare producerade filmer. Det syns dock direkt att det är en remastrad film som visas och Masterljudet gör mig inte direkt ledsen det heller. Till filmen får man en digital version av filmen som ju kan vara roligt (om man bor i England/Irland då den inte fungerar genom svenska iTunes) och sen så har vi ju extramaterialet såklart, som jag kommer till i nästa paragraf.

Först så har vi det nästan duplicerade innehållet från Collector’s edition dvd’n där en Making of finns med, jag jämförde inte längden men jag tror att det här är exakt samma material och därför har jag sett det tidigare och efter en helkväll med andra extrabitar så skippade jag en djuplodande undersökning. Förutom det så finns det likheter med resterande men blurayen slår dvd’n på fingrarna rejält då det finns med både en ”What’s my line-quiz” för två spelare där man tävlar mot varandra i att gissa vilken replik som kommer i filmen, det är klassiska repliker såklart och var trots det totala nörderiet jätteroligt att sitta och pilla med. Hela filmen gås igenom och man kan tävla ”som” The dude och Walter, eller om man sitter själv, välja en av dem.

Fortsatt så finns det en interaktiv karta över platser att besöka från inspelningen, kortare briefings över vad som spelats in berättas, perfekt för sitespotters som tänkt åka på en Lebowski-turné i The dude’s fotspår, gatunamn och allt finns med, bara att sitta redo med pennan och skriva av när biljetterna till Los Angeles beställts. Mest sentimentalt och roligast att se tyckte jag dock att Jeff Bridges nyinspelade genomgång av fotoboken han satte ihop under inspelningen är. Goda minnen berättas av en leende Bridges som minns inspelningarna med enbart glädje. Bilderna från den här boken finns med på dvd’n jag envisas att jämföra med men då utan Bridges och enbart som ett bildspel.

Det finns mycket mer att ha roligt med såklart, fullpumpad bluray där en ”10 år senare” featurette får plats tillsammans med fotogalleri, en liten Lebowskifestdokumentär, flygande mattor och bowlingkägledrömmar (om drömsekvensen) plus U-control med musiken till filmen, Scene companion och Mark it, dude där svordomar och ”dudes”, ”man” räknas på Scarface-maner. En utgåva som inte kommer att göra någon missnöjd alltså, det tar en hel kväll att ta sig igenom allting om man tittar på filmen en gång bara, möjligheten att se den fler med extramaterial aktiverat finns ju också.

Filmen är densamma, detaljerat arbete av bröderna Coen som varit aktuella i år med ”True grit” också den med Jeff Bridges. Det här är dock Bridges bästa roll någonsin enligt mig och jag precis som Julianne Moore tycker att det är synd att han inte fick några utmärkelser för den. För att förstå kulten efter filmen är det bara att googla ”Lebowski fest” och försöka förstå, men det är en mycket mer avancerad film än bara citerbara karaktärer. Den är välspelad med härlig cinematografi och ett manus som utmanar hela världens stress och omfamnar en zen-baserad livsstil som mest består av morgonrockar, marijuana och bowling, tillsammans med en mängd individualister som alla fungerar tillsammans scen efter scen efter scen.

The big Lebowski är och förblir en av mina absoluta favoritfilmer och det här släppet förstärker bara den åsikten. Utgåvan finns inte att köpa i Sverige ännu men kommer säkerligen, vill du vänta på den så gör det, men jag rekommenderar alla att köpa en omedelbart för att slippa avskalade mindre ”Dude-osande” omslag. Den enda filmen jag förbokat i hela mitt liv och jag ångrar det definitivt inte, en given fempoängare och en stark sådan!