Hiro och Baymax i Big Hero 6

Superhjältar, brödraskap och en marsmallow!


Marvel möter Disney ordentligt när hjältarna från Marvels serietidningar Big Hero 6 kommer till liv med rörliga bilder och ljud. Under regi av rutinerade Disneyfilmsmakarna Don Hall och Chris Williams som tidigare arbetat med Bolt, Pocahontas, Kejsarens Nya Stil (med flera) så stöps serieformatet om i en ny form som ska passa Disneys publik och banne mig, resultatet är minst sagt fantastiskt.

Big Hero 6 blurayVi lär känna det unga geniet Hiro (Ryan Potter) som tillsammans med sina vänner och den uppblåsbara sjukvårdsroboten Baymax tar upp kampen mot den värsta skurken staden San Fransokyo sett. Tillsammans använder de sina skarpa hjärnor och en stor beslutsamhet för att besegra sin fiende – samtidigt som ovanliga vänskapsband knyts.

Att flytta Big Hero 6 från serietidningsformatet till att bli en film som passar hela familjen, som ju är Disneys signum, var nog ingen lätt utmaning. Stora delar av storyn skrevs om, karaktärerna gavs mer humoristiska utseenden och annorlunda egenskaper utan att för den delen frångå serierna alltför långt. Avvägningen känns väldigt bra och gör Big Hero 6 till en familjevänlig superhjältefilm som både har glädje- och sorgfyllda stunder där livets verkliga lektioner finns med, samtidigt som det är futuristiskt fantastiskt och spännande.

Handlingen rör sig runt en turbulent tid i en 14-årig pojkes liv där hans äldre bror försvunnit och det enda han lämnat efter sig är den 2-meter långa, uppblåsbara, marshmallow-liknande sjukvårdsroboten Baymax. Möjligen Disneys mest älskvärda karaktär på film hittills, som såklart inte behöver lång tid i bild för att vinna publikens hjärtan. Eftersom Hiro inte är en “vanlig” pojke utan ett tekniskt geni så kan han forma den sävliga roboten så som han vill ha den, för att få ett övertag mot filmens skurk, en kabuki-mask-bärande, fantastiskt designad genom-ond jäkel som hamnar högt upp på min lista över favoritskurkar. Men kampen mellan gott och ont är inte det enda Big Hero 6 tar upp då det är lika mycket en film om acceptans, brödraskap, vänskap och rätt- och fel.

Big Hero 6 är inte bara en lyckad portning från serietidning till film utan den bygger också en egen värld som delvis är futuristisk och delvis nutida. Staden San Fransokyo är en mix av San Fransisco och Tokyo vilket ger det bäst från två kontinenter. De stora landmärkena fyller bakgrunden i sann USA-anda medan den futuristiska delen ligger i förgrund. Miljöerna passar suveränt till en superhjältefilm.

Det mesta faller på plats i Big Hero 6 och när jag ser en animerad film utan att ha barnen med mig och faktiskt glömmer att det är animationer och inte på riktigt, då har det träffat rätt. Big Hero 6 är en spännande, känslofylld och rolig film med fantastiska karaktärer och sömlösa animationer. Jag kan inte tänka mig att det kan bli bättre än såhär, men det har jag sagt förut och varje gång har jag haft fel. Men just nu så är det här det allra bästa bland de animerade filmerna så har du mot förmodan inte sett Big Hero än, gör det, det är en ren njutning.