Christoph Waltz och Amy Adams

Tim Burton målar bilden av konstnären bakom konstnären.


Tim Burton har äntligen återfunnit den stil och form som gjorde honom till en av 90- och 00-talets största amerikanska regissörer efter fler kalkoner än framgångar på senare år. Mellan storfilmer som Edward Scissorhands och Corpse’s Bride så hanns det med både strunt likt Sweeney Todd och Alice i Underlandet, snygga men innehållslösa dussinfilmer. Efter 2010 vände det igen och med fantastiska stopmotionfilmen Frankenweenie och nu det biografiska konstnärsdramat Big Eyes så verkar Burton återigen vara på rätt spår, precis vad jag väntat på och jag är säker på att jag inte är ensam.

Big Eyes BlurayBig Eyes är den sanna berättelsen om det osannolika konstnärsparet Walter och Margaret Keane som levde tillsammans i det amerikanska 60-talet och nådde enorma framgångar med sin konst. Till synes levde de den amerikanska drömmen, men bakom stängda dörrar fanns det en otrolig hemlighet de kämpade hela livet för att behålla. Tills alla dörrar sparkades in och hela konstvärlden fick erkänna sig grundlurade.

Med Cristoph Waltz och Amy Adams fantastiskt agerande i de ledande rollerna leker Tim Burton fram berättelsen om det udda konstnärsparet och tar dramatiken till sitt yttersta samtidigt som filmen både är mysig och humoristisk. Scott Alexander och Larry Karaszewski’s manus är fläckfritt och med hjälp av den fortfarande aktiva konstnärinnan Margaret Keane har de fått fram det pågående livsödet i en ärlig och öppen film.

Det är inte första gången Burton regisserar manus från Alexander & Karaszewski, författarna som stått bakom flera tidigare biografiska filmer; The People vs. Larry Flynt, Ed Wood (regi Tim Burton) och Man on the Moon, om humorgeniet Andy Kaufman. De vet med andra ord hur man berättar om artister och Big Eyes är inget undantag förutom att den har två huvudroller och en väldigt annorlunda historia.

Big Eyes är utan tvekan ett av sommarens bästa släpp på bluray i Sverige i år och det enda jag har att invända mot är besvikelserna bland extramaterialet. Främst en längre frågestund med Christoph Waltz, Amy Adams och Margaret Keane med flera som jag såg fram emot. Den visar sig vara riktigt långtråkig med trista frågor och väldigt dåligt balanserat ljud (ett ständigt tryckande upp-och-ned på volymknappen) vilket vägs upp av Bakom Filmen som är ok, men inte mycket mer.

Se Big Eyes för att det är en intressant och välskriven film med galant skådespel som visar att Burton inte är beroende av varken tygdockor eller duon Johnny Depp/Helena Bonham Carter för att gör en bra film, här ser man inte till endera och det är en av hans bästa.