Big Boys Gone Bananas!* DVD

Fredrik Gertten vs. Dole – Rond 1, 2 och 3.


Det var tre år sen jag såg Bananas!* och på grund av den filmen slutade köpa Dole’s produkter trots deras trevlig logo och faktiskt goda bananer (bland annat). Fredrik Gertten öppnade min ögon kring hur det ser ut på plantagerna, de tjuvknep producenten Dole använder och vilka enorma krafter som står bakom det vi tar för givet att ska finna i affärshyllorna. Efterfrågan är enorm och många, inklusive mig till nu på senare år – tar det som är billigast eller det som är tillgängligt, utan att ställa frågor eller fundera kring hur resan fram till Sverige har sett ut.

I Gertten’s första dokumentära film om Dole och deras bananplantager, samt arbetarna på dessa så låg fokuset på ett hopp om rättvisa – en David versus Goliat-berättelse som trots att den var gripande inte riktigt fångade mig helt och hållet. I den här uppföljaren, för det är lite granna som en uppföljare, så sker det någonting helt annorlunda och det är närmast magiskt hur påverkad jag blir när Dole återigen visar sig som ett mörkt moln på himlen, spyendes svart regn över alla som försöker sätta sig i skydd nere på marken.

Med enorma resurser och en ihärdighet som går över gränsen och mest känns overklig har Dole gett sig fan på att Fredrik Gertten’s film Bananas!* inte ska visas på varken festivaler eller få distribution via dvd eller på nätet. Deras armar är långa, fingrarna klåfingriga och deras metoder effektiva, skrämmande och oftast framgångsrika. Men när de ger sig på en av de få saker som vi i Sverige verkligen (med rätta) tjatar oss till leda om att bevara – nämligen yttrandefriheten – så skapas en mur av motstånd. Och efter ett alldeles för ihärdigt arbete av Dole att stoppa filmen är det nästan uppenbart att det inte kommer att fungera – men hur det faktiskt går är ändå öppet och väldigt spännande att se, speciellt för oss som är intresserade men inte hunnit med i mediaflödet för att följa utvecklingen då det begav sig. Vi får chansen att ta del av dramat nu.

Vi följer alltså Fredrik Gertten när han, tillsammans med kollegor och advokater står upp mot Dole’s attacker och förtal mot filmen. Dole hävdar att det som beskrivs av Gertten i Bananas!* är en ren lögn och till och med jämförbar med nazisternas propagandafilmer under judeutrotningarna. En jämförelse som är lika smaklös och äcklig att se som det i all framtid kommer vara att smaka på någon produkt från Dole, som, ju mer vi får lära oss via den nya filmen, bara förlorar mer och mer respekt ju mer de försöker skyffla undan.

För att få ut det mesta av Big Boys Go Bananas!* så är det bra att först se filmen som spektaklet rör sig kring. Det är en bra dokumentärfilm som verkligen öppnar ögonen kring etik och moral när det gäller matprodukter. Se gärna båda filmerna för en väldigt engagerande och förmodligen väldigt trevlig och diskussionsfrämjande helkväll där du, precis som mig utan tvekan kommer känna rysningarna och resandet av nackhåren flera gånger. Båda filmerna är sevärda och även om jag var lite snål med betyget till Bananas!* (en trea) så väger jag upp det till Big Boys go Bananas!* när jag ger den fem pingviner av fem möjliga.

En av de bästa dokumentärer jag sett på länge, där jag är påverkad av ämnet då jag själv engagerat mig lite lätt via en produktbojkott. Jag hoppas att många får ta del av informationen Gertten samlat, för med facit i hand, från båda filmerna så råder det inga tvivel om att Dole omöjligt kan ha tillräckligt med skämskuddar för att kunna gömma sig.

Det är bara att applådera Gertten, den svenska Riksdagen, Max Hamburgare, bloggare, ICA och alla som blev involverade i den här kampen – för det är verkligen en mäktig upplevelse att se, även om jag hellre hade sluppit. Det hade varit bättre om Big Boys gone Bananas!* inte behövts göras då det hade betytt att yttrandefriheten inte var under konstant hot från dem som hellre ser att vi lever med skygglapparna på.

Big Boys Gone Bananas!* är en högst aktuell film som inte bara tar upp svårigheterna med att kritisera multinationella bolag med miljardinkomster, utan även filmfestivalernas betydelse eller icke-betydelse, journalismens integritet ställt mot sponsorernas pengar som betalar lönerna. Filmmässigt sett väldigt bra i tempot utan svackor eller det ofta tråkigt komplicerade som brukar kunna sänka filmer av den här typen ett snäpp eller två. Mer en thriller i vardagsmiljö än en dokumentär ibland och det är riktigt uppfriskande samtidigt som det är skrämmande.

För dig som är riktigt intresserad av ämnet så finns det gott om extramaterial att fortsätta med när eftertexterna rullat förbi. Flera av de medverkande i filmen ger sina synpunkter inom olika ämnesområden som tagits upp under filmen. Stort plus för det givetvis.

INGA KOMMENTARER